Κλιματική Αλλαγή: διήμερο συνέδριο στο Πάντειο

0
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Παντείου Πανεπιστημίου και το Παρατηρητήριο Πολιτικής και Δικαίου για την Κλιματική Αλλαγή, ανακοινώνει τη τη διοργάνωση Συνεδρίου με θέμα: «Κοπεγχάγη 2009. Το Περιβάλλον τη Δίνη μιας Παγκόσμιας Κρίσης».

Το εν λόγω συνέδριο θα διεξαχθεί το διήμερο 26-27 Φεβρουαρίου 2010 στην αίθουσα Σ. Καράγιωργας ΙΙ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Σκεπτικό και Στόχος του Συνεδρίου:

Η Παγκόσμια Διάσκεψη της Κοπεγχάγης που διεξήχθη τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, είναι πανθομολογούμενο γεγονός ότι διέψευσε τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί διεθνώς για μια νομικά δεσμευτική συμφωνία.

Η άρση των αβεβαιοτήτων ως προς την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση και η ανάγκη για την αναζήτηση ενός διαφορετικού προτύπου κατανάλωσης και παραγωγής ενέργειας έχουν εξασφαλίσει την πρώτη θέση για την κλιματική πολιτική σε όλα τα διεθνή φόρα.

Ακριβώς, αυτή η σφαιρική προσέγγιση της διεθνούς κλιματικής πολιτικής, είναι αντικείμενο επιστημονικής επεξεργασίας και τεκμηρίωσης τα τελευταία τρία χρόνια από το ΕΚεΠΕΚ και ειδικότερα το σχετικό παρατηρητήριο.

Ήδη από το Μάρτιο του 2008 πρώτο το ΕΚεΠΕΚ σε αντίστοιχη επιστημονική ημερίδα επιχείρησε να προχωρήσει στην αξιολόγηση της Διεθνούς Διάσκεψης στο Μπαλί (Δεκέμβριος 2007) και του συμφωνημένου Οδικού Χάρτη. Ομοίως, τον Απρίλιο του 2009 με τη διοργάνωση νέας επιστημονικής ημερίδας με θέμα: Διεθνής Κλιματική Πολιτική.

Ο Δρόμος προς την Κοπεγχάγη, λίγους μήνες πριν από την Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης αξιολογήθηκε η πορεία του Οδικού Χάρτη και αναλύθηκαν συστηματικά τα ζητήματα που θα διαμόρφωναν την ατζέντα της Συνδιάσκεψης.

Εδώ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι εισηγήσεις και συζητήσεις των δύο αυτών επιστημονικών συνεδρίων, κυκλοφόρησαν σε δύο τόμους, μέσα στο 2009, από τον εκδοτικό οίκο Ι. Σιδέρης (Αθήνα) με την προσθήκη ειδικών παραρτημάτων και κειμένων τεκμηρίωσης με σημαντικές πληροφορίες για τον ερευνητή αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο.

Στόχος του εν λόγω συνεδρίου είναι, ακολουθώντας φυσικά την μεθοδολογία με τις προηγούμενες εκδηλώσεις, η διερεύνηση κυρίως των αιτίων της αποτυχίας της Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης, ο ρόλος των συμμαχιών μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών, η στάση της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και η αναζήτηση λύσεων και πολιτικών για την επόμενη μέρα.

Σε κάθε περίπτωση, οι διοργανωτές του εν λόγω συνεδρίου πιστεύουν ακράδαντα ότι το περιβάλλον αποτελεί σήμερα το μεγάλο θύμα μιας γενικευμένης διεθνούς κρίσης.

Η παρουσία εκπροσώπων από τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο, από όλα τα κόμματα του εθνικού κοινοβουλίου και τους εκπροσώπους τους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, από την κοινωνία των πολιτών αλλά και το δημοσιογραφικό κόσμο εξασφαλίζει την αποτύπωση διαφορετικών προσεγγίσεων και τον πλουραλισμό των
απόψεων, γεγονός αναγκαίο για την ψύχραιμη και εις βάθος αξιολόγηση της Συνδιάσκεψης.

Γενικότερα ζητήματα που θα αναλυθούν:

– Νέα επιστημονικά δεδομένα για την κλιματική αλλαγή

– Διεθνής κλιματική πολιτική και θεσμοί

– Διεθνείς σχέσεις. Πολυμερισμός και περιβάλλον

– Προκλήσεις πολιτικής και προοπτικές για την Ελλάδα

– Οικονομία και περιβάλλον – πράσινη επιχειρηματικότητα

– Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΜΕ

Στοιχεία επικοινωνίας:

Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Kατάρτισης

Τηλ.: 2109201932-33

Email: ekepek@panteion.gr

Σχόλια