ΕΕ: πρόταση για απαγόρευση του εμπορίου του ερυθρού τόνου

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να συμπεριληφθεί στα απειλούμενα είδη, ο ερυθρός τόνος και να απαγορευτεί για το 2011 το διεθνές εμπόριο του, το κρέας του οποίου εκτιμούν ιδιαίτερα οι Ιάπωνες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να δράσουμε τώρα και να προτείνουμε την απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου του κόκκινου τόνου», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ.

Αν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ, εγκρίνουν της σύσταση της Επιτροπής και αν η εν λόγω πρόταση επικυρωθεί από την CITES, τον οργανισμό που συνδέεται με τον ΟΗΕ και είναι αρμόδιος για την προστασία των ειδών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, τότε θα απαγορευτεί η αλιεία του κόκκινου τόνου που κινδυνεύει να εξαφανιστεί.

Η σύνοδος της CITES πρόκειται να διεξαχθεί από τις 13 ως τις 25 στην Ντόχα του Κατάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν στην Ευρώπη εξαιρέσεις που θα αφορούν την ερασιτεχνική αλιεία.

Η εν λόγω ανακοίνωση της ΕΕ, έγινε στο πλαίσιο συνόδου που έγινε στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή των ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας και Αλιείας.

Μετά την ανακοίνωση, η Ιαπωνία τάχθηκε εναντίον οποιασδήποτε απαγόρευσης της αλιείας του ερυθρού τόνου.

«Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μην υιοθετηθεί από τη CITES», δήλωσε ο Σίνγκο Ότα, διαπραγματευτής της ιαπωνικής Υπηρεσίας Αλιείας.

Σχόλια