Η Αυστραλία απειλεί την Ιαπωνία για τη φαλαινοθηρία

0
27

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Οι Αυστραλοί απειλούν τους Ιάπωνες με προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο αν δεν σταματήσει το κυνήγι των φαλαινών στην Ανταρκτική, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Η Ιαπωνία επιθυμεί «διπλωματική λύση» στο θέμα της αλιείας των φαλαινών, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Κατσούγια Οκάντα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Κέβιν Ράντ στην Καμπέρα.

«Αυστραλία και Ιαπωνία έχουν ιδιαίτερα καλές σχέσεις και έχουν και μια αμυντική συμφωνία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να διαταραχθούν όλα αυτά από την αλιεία φαλαινών. Πρέπει και θα βρούμε διπλωματική λύση» δήλωσε ο κ. Οκάντα.

Ο κ. Ράντ είχε απειλήσει την Ιαπωνία, με προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο αν δεν σταματήσει το κυνήγι των φαλαινών στην Ανταρκτική, για δήθεν ερευνητικούς σκοπούς.

Επίσης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του έχει συλλέξει οπτικό υλικό από την ετήσια επιχείριση φαλαινοθηρίας στον Νότιο Ωκεανό το περασμένο φθινόπωρο.

Η «Αυστραλία» είπε, «θα συνεργαστεί με τους Ιάπωνες, ώστε να μειωθεί στο μηδέν, μέσω διαπραγματεύσεων, ο αριθμός των φαλαινών που σκοτώνουν».

«Αν αυτό αποτύχει -και το λέω αυτό απερίφραστα και ξεκάθαρα- θα ξεκινήσουμε δικαστικές διαδικασίες πριν από την έναρξη της φαλαινοθηρικής περιόδου το Νοέμβριο του 2010», προειδοποίησε.

Η Ιαπωνία θεωρεί το κυνήγι της φάλαινας μια πολιτιστική παράδοση, όμως σταμάτησε επίσημα το εμπορικό κυνήγι αφού συμφώνησε σε ένα παγκόσμιο μορατόριουμ, μετά από έντονες διαμαρτυρίες οργανώσεων και κυβερνήσεων το 1986.

Η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας προχώρησε στην απαγόρευση της φαλαινοθηρίας, ύστερα από πολλές δεκαετίες ανελέητου κυνηγιού που οδήγησε πολλά είδη φαλαινών στην εξαφάνιση.

Την επόμενη χρονιά όμως, βρήκε διέξοδο από το μορατόριουμ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη διαδικασία της επιστημονικής έρευνας όπου και συνέχισε την φαλαινοθηρία.

Στην πραγματικότητα το κρέας των φαλαινών καταλήγει στα Ιαπωνικά εστιατόρια.

Σχόλια