Σώθηκε τραυματισμένη χελώνα Caretta caretta

0
24

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Μια χελώνα Caretta caretta βρέθηκε τραυματισμένη στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου και χρειάστηκε να μεταφερθεί αεροπορικώς στο κέντρο διάσωσης του συλλόγου Αρχέλων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Η χελώνα με το όνομα «Αλέκος», η οποία πήρε το όνομα του δύτη Αλέκου Μπαξεβάνη που την εντόπισε στο Πυθαγόρειο της Σάμου, έφερε τραύματα από αλιευτικά εργαλεία, που της είχαν κόψει ένα τμήμα από ένα πτερύγιο και προκάλεσαν βαθιά πληγή σε ένα άλλο.

Τέτοιου είδους αλιευτικά εργαλεία εγκαταλείπονται συχνά στο βυθό από ασυνείδητους και είναι αιτία τραυματισμού για χελώνες αλλά και άλλα θαλάσσια είδη.

Αρχικά η χελώνα μεταφέρθηκε στο Λιμεναρχείο Σάμου, όπου τα μέλη της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος» έφτιαξαν ένα κουτί για τη μεταφορά της.

Το πρόβλημα ήταν ότι δεν αναχωρούσε κάποιο πλοίο για Πειραιά σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο συντονιστής της διάσωσης επικοινώνησε με το τμήμα cargo του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», ο οποίος συνεννοήθηκε να μεταφερθεί η χελώνα με την Olympic Air για Αθήνα.

Ο «Αλέκος» ζυγίζει 73 κιλά, έχει μήκος 65,5 εκατοστά και βρίσκεται στη μονάδα εντατικής περίθαλψης του Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης του συλλόγου Αρχελών και λαμβάνει αντιβίωση και ορό.

Σήμερα το Κέντρο περιθάλπει 20 θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta, οι οποίες θα απελευθερωθούν αργότερα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Σχόλια