Αποτυχία το πρόγραμμα του Ομπάμα για τα ενεργειακά σπίτια;

0
8

Περιβάλλον-Ενέργεια- Οικολογία.

Κατώτερο των προσδοκιών χαρακτηρίζεται το πρόγραμμα του Μπάρακ Ομπάμα για τα ενεργειακά σπίτια, στόχος του οποίου ήταν η οικονομική ανάκαμψη μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Ομπάμα διέθεσε 5 δις. δολάρια ώστε τουλάχιστον τα μισά σπίτια στις ΗΠΑ να γίνουν ενεργειακά, ωστόσο το ενδιαφέρον πέρυσι ήταν εξαιρετικά μειωμένο.

Το πρόγραμμα, μέρος του σχεδίου διάθεσης 787 δις. δολαρίων για την ανάκαμψη της οικονομίας, υποτίθεται ότι θα δημιουργούσε 87.000 θέσεις εργασίας. Έμφαση είχε δοθεί στις πράσινες ταράτσες και στην τοποθέτηση θερμομονωτικών κουφωμάτων.

Ωστόσο σύμφωνα με αναφορά που δημοσίευσε την Πέμπτη η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας, από τις 31 Δεκεμβρίου 2009 επισκευάστηκαν μόνο 9.100 σπίτια ενώ αρχικός στόχος ήταν η επισκευή 593.000 σπιτιών μέχρι το 2012.

Μέχρι στιγμής το «Πρόγραμμα Ενεργειακής Επάρκειας», που εκπονείται από το τμήμα ενέργειας, έχει διαθέσει συνολικά 522 εκατ. δολάρια για την επισκευή 9.100 σπιτιών. Σε κάθε σπίτι δηλαδή αντιστοιχούν περίπου 57.000 δολάρια.

Ωστόσο σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, η οποία μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, το τμήμα ενέργειας υποστήριξε ότι τους τρείς τελευταίους μήνες το κλίμα έχει ανατραπεί και ότι το ενδιαφέρον για το Πρόγραμμα έχει αυξηθεί σημαντικά.

Πηγή Guardian

Σχόλια