ΥΠΕΚΑ: μείωση στις τιμές ενέργειας από φωτοβολταικά

0
101

Περιβάλλον-Ενέργεια- Οικολογία.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, εισηγήθηκε  σημαντική μείωση γα τις εγγυημένες τιμές από νέους φωτοβολταικούς σταθμούς, της τάξης του 20% , στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην αγορά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».

Ήδη έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και σήμερα 19 Φεβρουαρίου, την «τιμολόγηση της ενέργειας από φωτοβολταικά συστήματα».

Οι νέες εγγυημένες τιμές που προτείνει για τους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας, είναι για τα φωτοβολταικά μικρής ισχύος ή ίσης με 100 kWp, 400 ευρώ ανά Mwh και για τα φωτοβολταϊκά άνω των 100 kwp τα 320 ευρώ ανά Mwh.

Οι τιμές για τα μικρά φωτοβολταικά ως 10KWp -τα φωτοβολταϊκά στις στέγες- παραμένουν στα 550 ευρώ/KWh.

Η πρόταση του ΥΠΕΚΑ, καταργεί τη διάκριση τιμολόγησης μεταξύ των φωτοβολταικών συστημάτων στο διασυνδεμένο και στο μη διασυνδεμένο σύστημα που ίσχυε μέχρι σήμερα, καθώς και τη σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμολογίων από τον Φεβρουάριο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2015, οπότε οι εγγυημένες τιμές θα συνδέονταν με την οριακή τιμή του συστήματος, βάσει του νόμου 3334/09 που ισχύει έως σήμερα.

Οι τιμές του ισχύοντος νόμου αρχίζουν από 400 έως 500 ευρώ/MWh, ανάλογα με την κατηγορία του φωτοβολταικού και αποκλιμακώνονται σταδιακά από τον Αύγουστο του 2010, για να φτάσουν τον Αύγουστο του 2012, σε επίπεδα κάτω των νέων τιμών που προτείνει σήμερα το υπουργείο.

Οι βασικές αρχές που διέπουν τη νέα τιμολόγηση, όπως διευκρινίζεται στο σχέδιο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο είναι :

Έργα που ήδη λειτουργούν ή έχουν υπογράψει σύμβαση, η τιμολόγηση της ενέργειας θα γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η τιμολόγηση πρέπει να αντανακλά το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επενδύσεων.

Σχόλια