Έβρος: κόκκινος συναγερμός στο νομό

0
27

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες και περιουσίες έχουν σημειωθεί στον Νομό Έβρου, από την υπερχείλιση του ποταμού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

«Τώρα πια δεν έμεινε τίποτε. Τα κατάπιε όλα το ποτάμι», δήλωσαν κάτοικοι από τον οικισμό Λάβαρα στον Έβρο, οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, από τα ορμητικά νερά του ποταμού.

Δεν είναι το μοναδικό χωρίο το οποίο «πνίγηκε» από την υπερχείλιση του Έβρου, καθώς πολλές ακόμη κατοικίες στο Πύθιο, το Πραγγί και τον Πόρο έχουν πλημμυρίσει ή εκκενωθεί τα τελευταία 24ωρα, με αποτέλεσμα περισσότερες από 500 οικογένειες να έχουν μείνει στο δρόμο.

Στο δημοτικό διαμέρισμα της Μάνδρας του δήμου Ορφέα, χθες το πρωί 17 Φεβρουαρίου εκκενώθηκαν πολλές κατοικίες, λόγω της επικίνδυνης αύξησης των νερών, ενώ μέχρι αργά το βράδυ δυνάμεις της νομαρχίας, της Πυροσβεστικής της Αστυνομίας και του δήμου, κατέβαλλαν τεράστιες προσπάθειες για να κρατήσουν τα αναχώματα.

Ο νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης, δήλωσε ότι «παλεύουμε με κάθε μέσο για να σώσουμε όσους οικισμούς μπορούμε. Πλέον η μετακίνηση μέσα στα χωριά γίνεται με βάρκες και κανείς δε γνωρίζει τι θα έχει μείνει όρθιο όταν τελειώσει αυτή η πρωτοφανής καταστροφή».

Σε επιφυλακή  παραμένουν μέχρι στιγμής, οι αρμόδιες υπηρεσίες που παρακολουθούν τη στάθμη των υδάτων στους ποταμούς στο νομό του Έβρου, καθώς χθες η στάθμη των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου, ήταν στα όρια συναγερμού.

Σχόλια