Δούναβης: σχέδιο προστασίας του ποταμού

0
325

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Οι υπουργοί από 14 χώρες, από τις οποίες διέρχεται ο Δούναβης συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για την απορρύπανση και την προστασία του ποταμού, οποίος αποκαλείται ως «ο Αμαζόνιος της Ευρώπης», σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου AFP.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το εν λόγω σχέδιο, αλλά υποστήριξαν ότι πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα για την προστασία του ποταμού από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, που επιβαρύνουν το οικοσύστημα του.

Η εν λόγω συνάντηση διοργανώθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή για την Προστασία του Δούναβη (ICPDR) στη Βιέννη και ο πρόεδρος της ο Mitja Bricelj, τόνισε στην ομιλία του ότι «η προστασία του Δούναβη ποταμού είναι ευθύνη όλων μας».

Συμμετείχαν εκπρόσωποι από 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, Βουλγαρίας, Τσεχίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας καθώς και μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Σχέδιο Διαχείρισης της Λεκάνης του Δούναβη, όπως ονομάστηκε, έχει ως στόχο «τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών του ποταμού και των παραποτάμων του».

Στο εν λόγω σχέδιο, περιλαμβάνεται μια σειρά μέτρων για τη μείωση της ρύπανσης και την ελαχιστοποίηση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν το οικοσύστημα του, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Επίσης, προβλέπει την αποκατάσταση των υγροτόπων, τη δημιουργία φυσικών αναχωμάτων για τις πλημμύρες και την αναβάθμιση των συστημάτων πρόβλεψης καιρικών συνθηκών.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF, World Wildlife Fund and BUND και οι Φίλοι της Γης, χαιρέτισαν το σχέδιο, αλλά ζήτησαν να ανασταλούν τα έργα για τη δημιουργία νέων υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στο ποτάμι.

Ακόμα, ζήτησαν να σταματήσουν οι προσπάθειες που γίνονται για τη διευκόλυνση της ποταμοπλοΐας.

«Πρέπει να προσαρμόσουμε τα πλοία στο ποτάμι και όχι το ποτάμι στα πλοία», δήλωσε ο πρόεδρος της BUND, Hubert Weiger.

«Ο Δούναβης είναι η σανίδα σωτηρίας της Ευρώπης. Είναι ο Αμαζόνιος της Ευρώπης», κατέληξε ο ίδιος.

Για το econews Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια