Γροιλανδία: οι παράκτιοι παγετώνες αρχίζουν και λιώνουν

1
26

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, οι παράκτιοι παγετώνες που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας αρχίζουν και λιώνουν, εξαιτίας των θαλάσσιων θερμών ρευμάτων που ρέουν μέσω των φιόρδ, αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου AFP.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν συνεχιστεί η τήξη των παγετώνων στη Γροιλανδία και λιώσουν ολοκληρωτικά, η στάθμη των θαλασσών θα μπορούσε να ανέβει μέχρι και 7 μέτρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν οι περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Σύμφωνα με τις έρευνες, το επίπεδο της στάθμης των θαλασσών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄60 αυξανόταν κατά 1,8 μιλιμέτρ ετησίως, ενώ αργότερα παρατηρήθηκε αύξηση 3 μιλιμέτρ ετησίως.

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι η τήξη των παγετώνων οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Ωστόσο πιστεύουν ότι η ταχύτητα, η οποία μετακινούνται οι παγετώνες προς τη θάλασσα, δεν οφείλεται μόνο στην κλιματική αλλαγή.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole της Μασαχουσέτης, μέτρησε τη θερμοκρασία των υδάτων στο φιόρδ του Shermilik, το οποίο συνδέει το παγετώνα Helheim, στην ανατολική Γροιλανδία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν την ύπαρξη θαλάσσιου ρεύματος στο φιόρδ με θερμοκρασία 3 με 4 βαθμών Κελσίου, αρκετά θερμό για να προκαλέσει τη διάβρωση των παγετώνων και να επιταχύνει την πορεία τους προς τη θάλασσα.

Τα όργανα που τοποθετήθηκαν για 8 μήνες στο φιόρδ, έδειξαν ότι οι άνεμοι που επικρατούσαν στην περιοχή, συνέβαλαν σημαντικά στην εισροή των θερμών θαλάσσιων υδάτων.

Για το econews Λίντα Σπυρέλη

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.