Λίμνη Καστοριάς: συναγερμός για την υπερχείλιση της

0
19

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Οι τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν την πόλη της Καστοριάς, έχουν ως αποτέλεσμα να υπερχειλίσει η λίμνη και να πλημμυρίσουν δεκάδες στρέμματα γεωργικών καλλιεργειών αλλά και η κεντρική λεωφόρος της πόλης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

«Έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχουμε δει τόσο έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή. Συνήθως, αυτό το διάστημα είχαμε περισσότερες χιονοπτώσεις και τσουχτερό κρύο. Οι περίεργες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας έχουν λιώσει πρόωρα τα χιόνια και σε συνδυασμό με τις ισχυρές βροχές, υπερχείλισαν τη λίμνη», δήλωσε ο δήμαρχος Καστοριάς, Ιωάννης Τσαμίσης.

Το μοναδικό κανάλι που υπάρχει για να φεύγει το νερό της λίμνης είναι δύσκολο να διαχειριστεί την αυξημένη ποσότητα του νερού και για αυτό το λόγο η περιοχή κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Τα συνεργεία του δήμου προσπαθούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή καταστροφών, καθώς συνεχίζεται η βροχόπτωση στην πόλη.

Η στάθμη των υδάτων της λίμνης, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, υπολογίζεται ότι ανεβαίνει κάθε μέρα ένα με δύο πόντους, ενώ με το λιώσιμο του χιονιού αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον τους 50 πόντους.

Η λίμνη της Καστοριάς έχει έκταση περίπου 28 τ.χλμ. και το μέγιστο βάθος της, σε κανονικές συνθήκες,  είναι 9 μέτρα.

Σχόλια