Γαλλία: στρατιώτες «πειραματόζωα» σε πυρηνικές δοκιμές

1
148

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Απόρρητο στρατιωτικό έγγραφο, αποκαλύπτει ότι χρησιμοποιήθηκαν Γάλλοι στρατιώτες ως «πειραματόζωα» στις πρώτες πυρηνικές δοκιμές που έγιναν στην έρημο της Σαχάρας, στις αρχές της δεκαετίας του ΄60, για να μελετηθούν οι επιπτώσεις της ραδιενεργού ακτινοβολίας στους ανθρώπους, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Το εν λόγω έγγραφο αποκάλυψε η εφημερίδα «La Parisien» και αναφέρει ότι ένας από τους στόχους του «πειράματος» ήταν να «μελετηθούν οι φυσικές και ψυχολογικές επιπτώσεις των ατομικών όπλων στους ανθρώπους».

Συγκεκριμένα, οι Γάλλοι στρατιώτες που συμμετείχαν στις πυρηνικές δοκιμές, στάλθηκαν στην Αλγερία τον Απρίλιο του 1961.

Επίσης στο απόρρητο έγγραφο αναφέρεται, ότι οι στρατιώτες είχαν διαταγή να μεταβούν στη περιοχή μετά τις πυρηνικές δοκιμές, να εξετάσουν τις συνέπειες.

Ένας Βετεράνος στρατιώτης ο 74χρονος σήμερα August Ribet, ο οποίος πάσχει από ανίατη ασθένεια,  δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, ότι αμέσως μετά την έκρηξη μας διέταξαν να πάμε να επιθεωρήσουμε την εν λόγω περιοχή.

Μερικοί στρατιώτες δήλωσαν ότι αρρώστησαν από τις δοκιμές που έγιναν τότε.

Η γαλλική κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι πυρηνικές δοκιμές έγιναν τηρώντας όλους του κανόνες ασφαλείας.

Πέρυσι όμως δεσμεύθηκε να αποζημιώσει τα θύματα των πυρηνικών δοκιμών, για τις ασθένειες που προσβλήθηκαν οι βετεράνοι, τα οποία μπορεί να συνδέονται με τις εν λόγω δοκιμές.

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Herve Morin, δήλωσε στην εφημερίδα «La Parisien» ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη του εγγράφου.

Το επίπεδο της ραδιενέργειας  που εκτέθηκαν οι Γάλλοι στρατιώτες ήταν «πολύ μικρό», πρόσθεσε ο υπουργός.

Η Γαλλία πραγματοποίησε 17 πυρηνικές δοκιμές στην Αλγερία τη δεκαετία του ΄60.

Ενώ στη Γαλλική Πολυνησία πραγματοποίησε 193 δοκιμές, μέχρι το 1996.

Για το econews Λίντα Σπυρέλη

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ε αρκετά πλέον με το 4ο Ράιχ και την λυσσώδη προσπάθεια εξευτελισμού μας με τις αλλεπάληλλες δηλώσεις που μας διασύρουν διεθνώς με τους πιό σκαιούς και ιταμούς χαρακτηρισμούς ,επιτείνουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της οικονομίας μας και φορτώνουν καθημερινά με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το ήδη υπερδιογκωμένο δημόσιο χρέος μας.
    ΑΝΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΝΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ οποίες ανέρχονταν το 1992 στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 77δισ. δολλαρίων και με πρόχειρους υπολογισμούς στο μισό ή και περισσότερο (150 δισ. ευρώ)από το σημερινό δημόσιο χρέος μας.

Comments are closed.