Ο νομός Έβρου σε κατάσταση συναγερμού

0
10

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ο νομός Έβρου βρίσκεται αντιμέτωπος με μια από τις χειρότερες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης των τελευταίων χρόνων, καθώς η στάθμη του ομώνυμου ποταμού έχει υπερβεί τα όρια ασφαλείας και έχουν σπάσει πολλά αναχώματα, πλημμυρίζοντας τουλάχιστον 130,000 στρέμματα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Συγκεκριμένα το βράδυ της Κυριακής 14 Φεβρουαρίου, πλημμύρισε το χωριό Λάβαρα του Δήμου Ορφέα, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους κατοίκους, με αποτέλεσμα κάποιοι να αναγκαστούν να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Το ποτάμι εισχώρησε στο χωριό πλημμυρίζοντας 50 σπίτια, εκ των οποίων τα 15 εκκενώθηκαν. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε κοντινά ξενοδοχεία ή συγγενικά τους σπίτια.

Με 130.000 στρέμματα να έχουν ήδη πλημμυρίσει, ο δήμαρχος Ορφέα, κ. Πουλιλιός δήλωσε «Τα πράγματα είναι δυσκολότερα από κάθε άλλη φορά», εκφράζοντας την ανησυχία του για την τροπή που παίρνει η κατάσταση.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς σε ορισμένα σημεία του ποταμού η στάθμη των υδάτων προσεγγίζει τα 7 μέτρα.

Σημειώνεται πως το όριο επιφυλακής για τον Έβρο είναι 4,70 μέτρα, ενώ το όριο συναγερμού τα 5,80 μέτρα.

Επίσης, απειλείται και το χωριό Πραγγί του Δήμου Διδυμοτείχου, καθώς χθες η στάθμη του ποταμού ανέβαινε ραγδαία φτάνοντας κοντά στο ύψος της σιδηροδρομικής γραμμής, η οποία αποτελεί φυσικό ανάχωμα και προστατεύει τον οικισμό.

Ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Χρ. Τοσκαμάνης δήλωσε ότι «Θεωρώ παραπάνω από σίγουρο ότι θα το περάσει και θα το πλημμυρίσει το μισό χωριό».

Την ίδια στιγμή απειλείται και ο Πόρος του Δήμου Φερών με πληθυσμό 270 κατοίκων, ο οποίος εκκενώθηκε προληπτικά, καθώς υπάρχει κίνδυνος να σπάσει το κεντρικό ανάχωμα που τον προστατεύει.

Επίσης, σχέδιο εκκένωσης υπάρχει και για τον Λαγυνά του Δήμου Σουφλίου.

Για τις πλημμύρες των τελευταίων χρόνων στα ελληνικά εδάφη, θεωρούνται από πολλούς, υπεύθυνοι οι Βούλγαροι.

Φέτος, όμως ήταν εκείνοι που «έσωσαν» τον Έβρο, συγκρατώντας τα νερά στα φράγματα κατά μήκος του ποταμού Άρδα και απελευθερώνοντας μόνο ελεγχόμενες ποσότητες.

Παρόλα αυτά, την Κυριακή το βράδυ τα βουλγαρικά φράγματα υπερχείλισαν, αυξάνοντας την εισροή υδάτων στην Ελλάδα κατά 30%, μέσω του Άρδα.

Οι αρμόδιες αρχές, για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, έσπασαν τα αναχώματα που προστάτευαν τους κάμπους κατά μήκος του ποταμού, ώστε η πίεση του νερού να εκτονωθεί και να μην κινδυνεύσουν άλλα χωριά.

Λόγω των πλημμυρών έχουν διακοπεί τα δρομολόγια του ΟΣΕ από την Αλεξανδρούπολη έως τα Δίκαια, ενώ η εξυπηρέτηση των επιβατών γίνεται με λεωφορεία που έχει ναυλώσει η νομαρχία, μετά από άρνηση του ΟΣΕ να αναλάβει την εν λόγω δαπάνη.

Σχόλια