Περιβαλλοντικό παρατηρητήριο στη Μεσσηνία

0
45

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η δημιουργία ενός ερευνητικού περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου στην Ελλάδα με την επωνυμία «Navarino Environmental Observatory» (Ν.Ε.Ο.), στην Costa Navarino στη Μεσσηνία, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Ακαδημία Αθηνών.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Ημερησίας, η ίδρυση του ΝΕΟ αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα για τη δημιουργία ενός διεθνούς φήμης ερευνητικού κέντρου για την κλιματική αλλαγή.

Το ΝΕΟ αποτελεί προϊόν της συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Bert Bolin για την κλιματική αλλαγή του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, του Τομέα Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και της εταιρείας TEMES Α.Ε.

Τις επόμενες δεκαετίες η Μεσόγειος θα αντιμετωπίσει σημαντικές περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η κλιματική αλλαγή στην ευρύτερη περιοχή αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας, των περιστατικών ξηρασίας αλλά και των δασικών πυρκαγιών. Ως εκ τούτου θα επηρεαστεί σημαντικά η κοινωνία αλλά και ο τουριστικός κλάδος.

Για τους παραπάνω λόγους συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο ακαδημαϊκών φορέων, με τη στήριξη και χρηματοδότηση της εταιρείας TEMES Α.Ε., το ακόλουθο Ερευνητικό Πρόγραμμα που απαρτίζεται από πέντε τομείς έρευνας:

Μεταβολές στη σύσταση της ατμόσφαιρας.

1) Προσομοιώσεις της ποιότητας της ατμόσφαιρας και των κλιματικών αλλαγών σε παγκόσμια και τοπική κλίμακα.

2) Η συμβολή των κλιματικών και περιβαλλοντικών αλλαγών στην ανάπτυξη της αστυφιλίας και η επίδρασή τους στον τουρισμό.

3) Μελέτη φυσικών αρχείων για τη διερεύνηση των κλιματικών και περιβαλλοντικών αλλαγών του παρελθόντος στη Μεσσηνία.

4) Παράκτια γεωμορφολογία, γεωλογία και μεταβολή της τοπογραφίας.

Σημειώνεται ότι παράλληλα με τη λειτουργία του ΝΕΟ, εντός των εγκαταστάσεων της Costa Navarino, η ΤEMES θα δημιουργήσει ένα διαδραστικό περιβαλλοντικό εκθεσιακό χώρο, το Navarino Natura Hall, με στόχο την ενημέρωση του κοινού σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Σχόλια