Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα φυτά

0
12

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Μια νέα έρευνα που έγινε από Γάλλους και Ισπανούς επιστήμονες κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι εκτός από τις αρνητικές συνέπειες που έχει η κλιματική αλλαγή, υπάρχει και μια απρόσμενα καλοδεχούμενη παρενέργεια, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η φύση θα γίνει πιο ευωδιαστή από αρώματα.

Η έρευνα έγινε υπό τον καθηγητή Γιόζεπ Πενουέλας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και τον δρ. Μισέλ Στοντ του Κέντρου Λειτουργικής Οικολογίας και Εξέλιξης στο Μονπελιέ της Γαλλίας και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Trends in Plant Science.

Καθώς αυξάνεται το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και η θερμοκρασία ανεβαίνει, προκαλεί μια σειρά από μεταβολές, όπως στις χρήσεις της γης, στα ποσοστά της  βροχής και στην κατανομή του νερού, τα φυτά θα εκλύουν μεγαλύτερες ποσότητες αρωματικών χημικών ουσιών.

Οι χημικές ουσίες αποκαλούνται «βιογενετικές πτητικές οργανικές ενώσεις».

Η αυξημένη έκλυση των ουσιών θα επηρεάσει τον τρόπο που τα φυτά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και αμύνονται απέναντι στα έντομα και τα παράσιτα.

Ήδη τα φυτά έχουν αρχίσει να εκλύουν περισσότερες από αυτές τις αρωματικές ενώσεις.

«Η αύξηση είναι εκθετική. Μπορεί να έχει υπάρξει αύξηση ήδη 10% κατά τα τελευταία 30 χρόνια και μπορεί οι ουσίες αυτές να αυξηθούν ακόμα κατά 30% – 45% τις επόμενες δεκαετίες, καθώς προβλέπεται άνοδος της θερμοκρασίας κατά δύο έως τρεις βαθμούς Κελσίου», σύμφωνα με τον Πενεουέλας.

Σχόλια