Τοξικά βαρέλια στη ΒΙ.ΠΕ. Βόλου

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Από τη δειγματοληψία επιφανειακού εδάφους, που έγινε γύρω από βαρέλια που είχαν εντοπιστεί με βιομηχανικά απόβλητα σε οικόπεδο στη Β΄ Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου, βρέθηκαν υψηλά επίπεδα των επικίνδυνων οργανικών ρύπων PCBs, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Οι αναλύσεις του «Δημόκριτου» έδειξαν, στα δύο από τα πέντε δείγματα επιφανειακού εδάφους από το χώρο οικοπέδου εταιρείας, αυξημένα επίπεδα PCBs.

Τα εν λόγω βαρέλια, δεν έφεραν ειδική σήμανση με το διεθνές σήμα τοξικότητας, ούτε πινακίδες με αναφορά στο περιεχόμενο τους.

Η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Μαγνησίας, Νατάσα Οικονόμου, δίνοντας στη δημοσιότητα τις αναλύσεις μετέφερε τις επισημάνσεις του «Δημόκριτου», ότι για τα PCBs η νομοθεσία δεν προσδιορίζει ανώτατα όρια, καθώς πρόκειται για ουσία που δεν υπάρχει στη φύση και κατά συνέπεια θα έπρεπε να είναι μηδενικά.

Επισήμανση του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών είναι ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για το υπέδαφος, καθώς λόγω της μικρής διαλυτότητάς τους στο νερό, η ταχύτητα μετακίνησής τους στο έδαφος είναι πολύ μικρή.

«Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μας εφησυχάζει. Μας δίνει όμως τη δυνατότητα για παρεμβάσεις», δήλωσε η κ. Οικονόμου.

Μετά την έκθεση αυτοψίας και τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, η εταιρεία στην οποία ανήκουν τα βαρέλια, καλείται μέσα σε 15 ημέρες να καταθέσει σύμβαση με αδειοδοτημένη εταιρεία για την ασφαλή απομάκρυνση των εν λόγω επικίνδυνων ποσοτήτων.

Σχόλια