ΥΠΕΚΑ: «Πράσινο Ταμείο» και πρόγραμμα αναδάσωσης της Αν. Αττικής

0
13

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ανακοίνωσε την υλοποίηση προγράμματος αναδάσωσης των καμένων περιοχών της Ανατολικής Αττικής και τη δημιουργία «Πράσινου Ταμείου», για τη χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής πολιτικής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Το τετραετές πρόγραμμα αναδάσωσης, αφορά συνολική έκταση 100 χιλιάδων στρεμμάτων στην Αττική.

Ο υφυπουργός Θ. Μωραίτης, ανακοίνωσε ότι οι εργασίες αναδάσωσης στις καμένες περιοχές της Αν. Αττικής, θα ξεκινήσουν την επόμενη βδομάδα.

Το κόστος αναμένεται να υπερβεί τα 45 εκατομμύρια ευρώ, αλλά όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός, οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι.

«Δεν θα βάλουμε, απλά, πεύκα. Θέλουμε να βάλουμε και άλλα είδη που υπήρχαν παλιά στην Αττική» τόνισε η κ. Μπιρμπίλη.

Στόχος του υπουργείου, είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι επαφές με ΜΚΟ μέχρι τις 21 Μαρτίου, οι οποίες υλοποιούν δικά τους προγράμματα αναδάσωσης, ώστε να προχωρήσουν από κοινού, σε συμβολική αναδάσωση στην Πεντέλη το διήμερο 21 και 22 Μαρτίου.

Δημιουργία «Πράσινου Ταμείου»

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, τόνισε ότι είναι εφικτή η αποδέσμευση χρηματικών πόρων για την αναδάσωση, δεδομένου ότι το αποθεματικό του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ.

Με νομοσχέδιο θα αντικατασταθεί το ΕΤΕΡΠΣ και ο Ειδικός Φορέας Δασών (ΕΦΔ) από το «Πράσινο Ταμείο».

Υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος θα είναι το Πράσινο Ταμείο και το νέο Συμβούλιο.

Στο Συμβούλιο, θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών, το οποίο θα εγκρίνει τα σχεδιαζόμενα χρηματοδοτικά προγράμματα από το Πράσινο Ταμείο.

Το Πράσινο Ταμείο, με νομική μορφή ανωνύμου εταιρείας του ελληνικού δημοσίου, θα σχεδιάζει κατ” εντολή του Συμβουλίου χρηματοδοτικά προγράμματα με δυνητικούς δικαιούχους φορείς του δημοσίου, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και σωματεία ή ενώσεις.

Σχόλια