Σύνοδο κορυφής για τη σωτηρία της Βαλτικής

0
70

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Οι αρχηγοί κρατών που συνορεύουν με τη Βαλτική Θάλασσα συμμετέχουν σε μια σύνοδο κορυφής για τη σωτηρία της Βαλτικής στο Ελσίνκι, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Τρία χρόνια πριν, οι 9 χώρες είχαν θέσει ως στόχο μέχρι το 2021 την απορρύπανση της Βαλτικής.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις φοβούνται την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, καθώς υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα «σκοτώσει» τη θαλάσσια ζωή.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Ρωσικός στρατός έριξε πυρηνικά απόβλητα στη Βαλτική θάλασσα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του σουηδικού κρατικού καναλιού SVT.

Όπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ τα ραδιενεργά υλικά προέρχονταν από στρατιωτική βάση που βρισκόταν στη Λετονία και απορρίφθηκαν στα σουηδικά ύδατα.

Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες.

Στην εν λόγω σύνοδο θα συμμετέχει και ο Ρώσος πρωθυπουργός Vladimir Putin.

Η Greenpeace συμβουλεύει τις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν την κατανάλωση ψαριών από τη Βαλτική καθώς τη χαρακτηρίζει μια από τις πιο μολυσμένες θάλασσες του κόσμου.

Περισσότερο από 90 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν γύρω από τη θάλασσα της Βαλτικής και είναι επιτακτική ανάγκη οι ηγέτες να λάβουν δραστικά μέτρα στην εν λόγω σύνοδο για τη σωτηρία της.

Ο στόχος για τη σωτηρία της Βαλτικής έχει ήδη τεθεί. Τώρα θα πρέπει οι κυβερνήσεις να βρουν τις κατάλληλες λύσεις για να επιτευχθεί.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια