Πυρηνικό έγκλημα στη Βαλτική

0
21

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το σουηδικό κρατικό κανάλι SVT αποκάλυψε ότι κατά το διάστημα 1991-1994 ο Ρωσικός στρατός έριξε πυρηνικά απόβλητα στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Τα ραδιενεργά υλικά προέρχονταν από μια στρατιωτική βάση που βρίσκεται στη Λετονία και όπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ της σουηδικής τηλεόρασης,  απορρίφθηκαν στα σουηδικά ύδατα.

Αυτό που προκάλεσε μεγαλύτερο σοκ στη κοινή γνώμη, είναι ότι όπως υποστηρίζει το ρεπορτάζ, η τότε σουηδική κυβέρνηση γνώριζε το σκάνδαλο αλλά δεν αποκάλυψε τίποτα, ούτε έκανε έρευνες για να βρεθούν τα εν λόγω απόβλητα.

Η Βαλτική θεωρείται ως μια από τις πιο μολυσμένες θάλασσες του κόσμου.

Αλλά τώρα όπως αποκαλύφθηκε, η Βαλτική είναι επίσης μια θαλάσσια «χωματερή» πυρηνικών αποβλήτων και χημικών όπλων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η επιχείρηση έγινε μέσα στη νύχτα όπου Ρωσικά σκάφη από τη στρατιωτική βάση στη Λετονία, φέρονται να πέταξαν βαρέλια με ραδιενεργό υλικό στη Βαλτική.

Μετά τις αποκαλύψεις, η σημερινή κυβέρνηση της Σουηδίας θα διεξάγει έρευνα για τη διελεύκανση της υπόθεσης και να βρεθούν οι ένοχοι.

Το εν λόγω θέμα ενδέχεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Ελσίνκι, στη σύνοδο των χωρών που συνορεύουν με τη Βαλτική, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια