Δράσεις για την προστασία του βουνού Γιούχτα

0
27

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το ιερό βουνό Γιούχτα το οποίο βρίσκεται στην ενδοχώρα του Ν. Ηρακλείου και έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός – δασικός χώρος αλλά και περιοχή προστατευόμενη φυσικού κάλλους NATURA, καταστρέφεται καθημερινά από τα αιγοπρόβατα και τις διάφορες παρανομίες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Ο δήμαρχος Αρχανών Δημήτρης Φραγκουλάκης, στα διοικητικά όρια του οποίου ανήκει ο Γιούχτας, αλλά και οι τοπικοί φορείς ξεκινούν  δράσεις για την προστασία και την ανάδειξη του Γιούχτα.

Όπως τονίζουν η μη εφαρμογή των νόμων, έχει ως συνέπεια οι εκ συστήματος παρανομούντες να έχουν μετατρέψει το βουνό σε «στάβλο και ξέφραγο αμπέλι», με τα εκατοντάδες αιγοπρόβατα.

«Το έγκλημα που συντελείται χρόνια στην περιοχή μας από την αδράνεια ή ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών πρέπει να τελειώνει. Φτάνει πια. Είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε με κάθε τρόπο για να εφαρμοστεί η νομιμότητα», δήλωσε στην εν λόγω εφημερίδα ο δήμαρχος Αρχανών.

Ο δήμαρχος κάλεσε σε συγκέντρωση την 1η Φεβρουαρίου τους φορείς- Αρχές του νομούς, τα προεδρεία των κτηνοτρόφων, των κυνηγών καθώς και την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

Ο κ. Φραγκουλάκης τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να καταστρέφεται ο Γιούχτας, από την παράνομη υπερβόσκηση και να ρυπαίνονται οι αρχαιολογικοί χώροι από τα περιττώματα των ζώων.

Η δασική περιοχή του βουνού Γιούχτα έχει χαρακτηριστεί NATURA από το 2001 και διαθέτει 400 είδη χλωρίδας, εκ των οποίων τα 21 είναι ενδημικά φυτά της Κρήτης.

Επίσης, είναι μια έκταση σπάνιας ομορφιάς καθώς κανείς μπορεί να συναντήσει 80 είδη πανίδας, εκ των οποίων τα 74 προστατεύονται βάσει διεθνών συμβάσεων.

Σχόλια