Την IPCC στηρίζει η Ινδία παρά το «σκάνδαλο» με τα Ιμαλάια

0
3

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία

Τη  στήριξή του στον επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), Ρατζέντρα Πατσαούρι, εξέφρασε ο Ινδός πρωθυπουργός, Μανμοχάν Σινγκ.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Σινγκ, «η Ινδία εμπιστεύεται πλήρως την IPCC και τον πρόεδρό της».

«Κάποιες πτυχές της επιστήμης που αντανακλώνται στις εργασίες της IPCC αποτελούν αντικείμενο οξείας κριτικής, ωστόσο οι διαφωνίες αυτές δεν μπορούν να ακυρώσουν τις προβλέψεις της Επιτροπής για την άνοδο της θερμοκρασίας και της στάθμης των θαλασσών», επισήμανε ο Ινδός πρωθυπουργός υποστηρίζοντας σθεναρά το έργο της IPCC.

Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για μια προσπάθεια του κ. Σινγκ να αποκλιμακώσει την ένταση μετά τις αποκαλύψεις του περασμένου μήνα για την έκθεση σχετικά με τους παγετώνες των Ιμαλαΐων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο η IPCC παραδέχτηκε δημόσια ότι οι εκτιμήσεις της για τα Ιμαλάια δεν ήταν σωστές.

Πιο συγκεκριμένα, η Διακυβερνητική Επιτροπή προειδοποιούσε ότι οι πάγοι των Ιμαλαΐων θα έλιωναν μέχρι το 2035, μια ημερομηνία κλειδί που χρησιμοποιήθηκε και στην έκθεσή της για τις κλιματικές αλλαγές το 2007.

Όπως γνωστοποιήθηκε αργότερα, οι επιστήμονες που προειδοποιούσαν για το λιώσιμο των πάγων μέχρι το 2035 είχαν στηριχθεί σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Νew Scientist» το 1999.

Το συγκεκριμένο άρθρο μάλιστα βασίστηκε σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε Ινδός επιστήμονας από ένα πανεπιστήμιο στο Νέο Δελχί. Τα στοιχεία που έδωσε ο Ινδός επιστήμονας δεν τεκμηριώνονται, ούτε μπορούν να θεωρηθούν επιστημονικά δεδομένα αφού δεν είχε γίνει επίσημη έρευνα.

Για το Econews Φ. Νικολάου

Σχόλια