Δύο Βοτανικοί Κήποι της Ελλάδας κινδυνεύουν

1
37

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η κατάσταση που επικρατεί στο Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων στο Κιλκίς, καθώς και στο Βοτανικό Κήπο Αιγαίου στη Χίο, είναι τραγική εδώ και ένα χρόνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Η έλλειψη προσωπικού αλλά και κονδυλίων έχουν οδηγήσει τους εν λόγω κήπους σε μαρασμό, που έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν δύο ζωντανά μουσεία φυσικής ιστορίας της χώρας, στα οποία υπάρχουν εκατοντάδες σπάνια και υπό εξαφάνιση είδη ελληνικής χλωρίδας.

Η τακτική ερευνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, Ελένη Μαλούπα, σε συνέντευξη που έδωσε στο «Έθνος», επισήμανε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα, οφείλεται στο ότι δεν έχει γίνει ακόμα η θεσμοθέτηση τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τα κονδύλια και να μην έχουν προκηρυχτεί θέσεις ειδικευμένο προσωπικό.

«Για να δημιουργηθεί ο μητροπολιτικός Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος και ο περιφερειακός της Χίου χρησιμοποιήθηκαν κοινοτικά κονδύλια, τα οποία πήραμε έπειτα από σχετική πρόταση που κάναμε στην ΕΕ. Το ποσό για την κατασκευή των κήπων και των εγκαταστάσεων έφτασε τα 7,5 εκατ. ευρώ, αλλά μόλις τελείωσαν τα χρήματα βρεθήκαμε με δεμένα τα χέρια».

Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους βοτανικούς κήπους της Ελλάδας, είναι είτε κληροδοτήματα είτε χρηματοδοτούνται από φορείς, οι οποίοι δεν υπάγονται απευθείας στο δημόσιο, συμπλήρωσε η κ. Μαλούπα.

Συγκεκριμένα, στο Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο, υπάρχει μόνο ένας εργάτης, αλλά δεν υπάρχει ένας επιστήμονας που θα μπορούσε να βοηθήσει, τόνισε η κ. Μαλούπα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Τελικα ποιο Υπουργειο εχει την ευθυνη των Βοτανικων Κηπων;
  Το Περιβαλλοντος λογω της αγριας χλωριδας (Βιοποικιλοτητας);
  Το Γεωργικης Αναπτυξης και Τροφιμων λογω της αξιοποιησης των αγριων ειδων σε καλλιεργειες;
  Το Παιδειας λογω της περιβαλλοντικης εκπαιδευσης που παρεχουν;
  Το Πολιτισμου λογω της διαφυλαξης της φυσικης κληρονομιας και των τουριστικων προοριοσμων που αποτελουν αυτα τα ζωντανα μουσεια;
  Το εχουν ξεκαθαρισει; Σιγουρα οχι; Ενδιαφερονται αραγε να το κανουν;

Comments are closed.