Ημιυπαίθριοι: ρύθμιση για νομιμοποίηση μέσω πράσινου τέλους

0
3

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το ενδεχόμενο νομιμοποίησης των κλειστών ημιυπαίθριων, μέσω πράσινου τέλους, που θα διατίθεται για την ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών, εξετάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος σύμφωνα με το Σκάι.

Ειδικότερα, η ρύθμιση θα αφορά μόνο στις αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται εντός του νόμιμου όγκου του κτίσματος και όχι σε αυθαίρετες, ενώ το ύψος του τέλους θα καθορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία της υπό νομιμοποίηση επιφάνειας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένα από τα θέματα που εξετάζονται είναι αν το πράσινο τέλος θα διατίθεται για έργα ανάπλασης εντός του Δήμου, στον οποίο βρίσκεται η νομιμοποιούμενη επιφάνεια, ή θα μπορεί να αξιοποιείται σε γενικότερα υποβαθμισμένες περιοχές.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους και αξιωματούχους του Συμβουλίου Επικρατείας, μια τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να εφαρμοστεί αφού δεν αποτελεί αποσπασματική κίνηση νομιμοποίησης αυθαιρέτων.

Αντίθετα πρόκειται για ένα μέτρο που εισαγάγει νέα δεδομένα στην προσπάθεια αντιμετώπισης μιας διαμορφωμένης, τα τελευταία χρόνια, κατάστασης χωρίς να αντίκειται στην ισχύουσα νομολογία.

Σχόλια