Πάρκο Πρεσπών: υπογράφτηκε η διακρατική συμφωνία για την προστασία του

0
11

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Υπογράφτηκε χθες 2 Φεβρουαρίου, η διακρατική σύμβαση για την προστασία των Πρεσπών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

«Το περιβάλλον δεν γνωρίζει σύνορα», συμφώνησαν οι αρμόδιοι υπουργοί της Ελλάδας Τίνα Μπιρμπίλη, της Αλβανίας Φατμίρ Μεντίου και των Σκοπίων Νετζάτι Γιακούπι.

Για την ΕΕ, ο επίτροπος για το Περιβάλλον Σταύρος Δήμας, εξέφρασε την ελπίδα ότι με το νομικό πλέγμα που παρέχει η συμφωνία και τις δυνατότητες κοινοτικής χρηματοδότησης που πηγάζουν από τη σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από τις τρεις χώρες.

Η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αλλά και ευκαιρίες για το φυσικό περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή των Πρεσπών.

Πρόκειται για την πρώτη διασυνοριακή συμφωνία προστασίας οικοτόπου στα Βαλκάνια.

«Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τις χώρες μας», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος της Ελλάδας Τίνα Μπιρμπίλη.

Ο διεθνής χαρακτήρας του Πάρκου κατοχυρώνεται με τη δημιουργία μόνιμης Επιτροπής Διαχείρισης του Πάρκου Πρεσπών με διευρυμένη σύνθεση, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλοντος των τριών χωρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των τοπικών κοινοτήτων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων κάθε χώρας, των αρχών διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, καθώς και δύο παρατηρητές από τη γραμματεία της Συνθήκης Ραμσάρ και την Επιτροπή Διαχείρισης της λίμνης Οχρίδας.

Επίσης θα συσταθεί μια μικτή ομάδα εργασίας για τη διαχείριση των υδάτων και το κόστος λειτουργίας της θα καλύπτεται για τα πρώτα 4 χρόνια από το ΥΠΕΚΑ.

Σχόλια