Εύβοια: συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου σε υπόγεια ύδατα

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνει ότι οι συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου βρίσκονται πάνω από τα όρια στη Μεσσαπία Ευβοίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αναλύσεων που έγιναν σε γεώτρηση του δημοτικού διαμερίσματος Ψαχνών, εντοπίστηκαν μέχρι και 242 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο νερού, περιεκτικότητα που υπερβαίνει κατά σχεδόν 5 φορές τα όρια που τίθενται για τα πόσιμα ύδατα.

Από τις εν λόγω μετρήσεις όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα,  φαίνεται ακόμα πως μικρές ποσότητες της εν λόγω ουσίας, περνούν στα φύλλα και στις ρίζες καλλιεργειών, για τις οποίες δεν υπάρχουν όρια συγκέντρωσης.

Από τις αναλύσεις που έγιναν σε 26 δείγματα νερού, ένα εμφανίζει περισσότερα από 200 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο, ένα άνω των 100, τέσσερα ανάμεσα σε 50 και 100 – δηλαδή περίπου 20%25% των δειγμάτων βρέθηκε να υπερβαίνει το όριο περιεκτικότητας των 50 μικρογραμμαρίων χρωμίου ανά λίτρο, ενώ επιπλέον 5 δείγματα ήταν σχεδόν οριακά.

Ενδεικτικό της ρύπανσης των υπόγειων υδάτων στην περιοχή είναι ότι μόνο 3 δείγματα δεν υπερέβαιναν τα 20 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο.

Επίσης, στην εν λόγω έρευνα αναφέρεται πως για τη ρύπανση των υδάτων με εξασθενές χρώμιο, ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης έχουν οι βιομηχανίες χρωμάτων και μπογιάς.

«Ανάλογα με το είδος της βιομηχανίας, το στερεό υπόλειμμα- δηλαδή η λάσπη που προκύπτει ύστερα από επεξεργασία υγρών αποβλήτων- μπορεί να φτάσει και 30.000 μικρογραμμάρια ανά λίτρο συγκεντρώσεις σε εξασθενές χρώμιο», επισημαίνεται στην εν λόγω έρευνα.

Σχόλια