ΥΠΕΚΑ: πακέτων μέτρων για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων

1
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος, ετοιμάζει πακέτο μέτρων για την ενεργειακή θωράκιση των «γερασμένων» κτιρίων, το οποίο θα περιλαμβάνει, φοροαπαλλαγές , την επιδότηση  επιτοκίου, δάνεια ενεργειακής απόδοσης  για  θερμομόνωση, την αντικατάσταση  κουφωμάτων , του λέβητα και την εγκατάσταση ηλιακού συλλέκτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».

Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Στις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, αναφέρθηκε η η γραμματέας  Επιθεωρήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα  Καραβασίλη, σε ομιλία της, στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι θα δοθεί 2 χρόνια παράταση στην εφαρμογή  του ενεργειακού πιστοποιητικού  για τα ακίνητα που ενοικιάζονται.

Επίσης, θα δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, για την ενεργειακή θωράκιση των «γερασμένων» κτιρίων, ενώ εξετάζεται η επιδότηση έως 100% του κόστους έκδοσης των ενεργειακών πιστοποιητικών.

Η κ. Καραβασίλη τόνισε ότι το ενεργειακό πιστοποιητικό θα εκδίδεται μόνο για κτίρια  που πωλούνται, και προανήγγειλε ότι θα  υπάρξει επιδότηση  του κόστους  έκδοσης  του πιστοποιητικού για τα παλαιά κτίρια.

Ο κ. Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, ζήτησε μειωμένο ή και μηδενικό ΦΠΑ, για τις εργασίες και τα υλικά, την απαλλαγή των ιδιοκτητών από κάθε γραφειοκρατική διαδικασία , την φορολογική απαλλαγή έως 100% των εξόδων  για πέντε χρόνια.  Και το ανώτατο  όριο αμοιβής ενεργειακού  πιστοποιητικού να ανέρχεται στο 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.