Πράσινο πιστοποιητικό σε όλα τα νέα κτίρια

1
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Όλα τα νέα κτίρια της χώρας από την άνοιξη θα εφοδιάζονται με «πράσινο» πιστοποιητικό, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα ξεκινήσουν και οι επιδοτήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στα παλιά σπίτια, με αντικατάσταση κουφωμάτων, τζαμιών, καυστήρων, λεβήτων και με μονωτικές βαφές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Από τον Απρίλιο θα μπει σε ισχύ, το σχέδιο της ενεργειακής ταυτότητας των κτιρίων, που εξήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας το νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

Θα γίνονται ενεργειακές επιθεωρήσεις σε όλα τα νέα και παλιά κτίρια, εφόσον αυτά πωλούνται ή ενοικιάζονται, ενώ θα εκπονείται μελέτη ενεργειακής αποδοτικότητας, από εξειδικευμένους μηχανικούς, που θα είναι απαραίτητη για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Αρχικά το κόστος έχει οριστεί σε 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Παράλληλα, βρίσκεται στο τελικό στάδιο και η επεξεργασία του Προγράμματος Ενεργειακής Θωράκισης.

Η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε ότι τα κίνητρα θα περιλαμβάνουν επιδοτήσεις των παρεμβάσεων, φοροαπαλλαγές ή επιδότηση του κόστους δανεισμού.

«Σήμερα έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε ένα ποσό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι θα επιδιωχθεί να συγκεντρωθεί ακόμη μεγαλύτερο ποσό.

«Ακόμη και αν διετίθετο το κονδύλι των 400 εκατ. ευρώ που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, στο πρόγραμμα δεν θα εντάσσονταν περισσότερα από 15.00020.000 σπίτια», συμπλήρωσε ο υφυπουργός κ. Ι. Μανιάτης.

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Δεν υπάρχει αυτό το πράσινο σχέδιο με τίποτα!
  Άντε και πληρώνεις τον πρώτο έλεγχο..μετά?
  Πληρώνεις και όλες τις εργασίες και τον 2ο έλεγχο
  και μετά περιμένεις πότε θα πάρεις το 30% των δαπανών???
  Ξέρουν τις αμοιβές των τεχνιτών????Τα έξοδα για τα υλικά
  των εργασιών? Πλάκα μας κάνουν!
  Και στην άλλη περίπτωση, επιδοτούν το επιτόκιο του δανείου?
  Δηλ, σε βάζουν με το ζόρι να πάρεις δάνειο, να χρωστάς ακόμα περισσότερα απ΄ότι μπορεί ήδη να χρωστάς και σου επιδοτούν το επιτόκιο?
  Πλάκα κάνουν σας λέω!!!!

Comments are closed.