Δήμος Αθηναίων: ανακύκλωση χριστουγεννιάτικων δέντρων

0
48

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

athens-municipality-recycling-christmas-treesΟ Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης καλεί τους κατοίκους της πόλης να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης των χριστουγεννιάτικων δέντρων, με στόχο την αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση του υλικού, μετά το πέρας των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου προγράμματος ανακύκλωσης που εφαρμόζει ο Δήμος Αθηναίων, θα εντάσσεται πλέον και η ανακύκλωση των φυσικών και τεχνητών ελάτων, των στολιδιών και των λαμπτήρων, που χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο τις ημέρες των εορτών.

Μετά την ολοκλήρωση των εορτών, τα συνεργεία του Δήμου θα συλλέγουν τα χριστουγεννιάτικα φυσικά έλατα και θα τα μεταφέρουν στις εγκαταστάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για να μετατραπούν σε λίπασμα.

Οι δημότες θα πρέπει να αφήσουν το δέντρο τους σε εμφανές σημείο δίπλα σε κάδο απορριμμάτων.

Εκτός από τα φυσικά, ανακυκλώσιμα είναι και τα τεχνητά (πλαστικά) χριστουγεννιάτικα δέντρα (η πλειοψηφία τους είναι από πολυβινυλοχλωρίδιο, γνωστό ως PVC). Από τα τεχνητά δέντρα μπορούν να ανακυκλωθούν μόνο οι κορμοί τους, τοποθετώντας τους μέσα στους μπλε κάδους.

Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια ανακυκλώνονται με βάση το υλικό κατασκευής τους.

Συγκεκριμένα, γυάλινα, πλαστικά ή χάρτινα στολίδια τοποθετούνται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

Οι δημότες έχουν τη δυνατότητα να παραδώσουν στα Δημοτικά Διαμερίσματα τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια ώστε να περισυλλέγονται και να οδηγούνται από τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων στο εγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης λαμπτήρων και φωτιστικών.

Μπορούν επίσης να απευθύνονται στη γραμμή της ανακύκλωσης του Δήμου «1960».

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος της πόλης Γιώργος Δημόπουλος, δήλωσε ότι «η προσπάθεια για μια Αθήνα καθαρή και περιβαλλοντικά φιλική δεν αποτελεί αξίωμα ή επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Είναι μια ασταμάτητη διαδικασία, και με κάθε αφορμή πασχίζουμε να κάνουμε τη διαφορά μειώνοντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα στη φύση αλλά και ευαισθητοποιώντας και ενεργοποιώντας τους δημότες για να συμμετέχουν σε κάθε δράση, με στόχο την ανακύκλωση, την προστασία του περιβάλλοντος, την καθαριότητα, και τον εξωραϊσμό της Αθήνας».

Σχόλια