ΥΠΕΚΑ: τέλος στις αυθαιρεσίες στον Όλυμπο

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

environment-ministry-olympos-protectionΗ υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, ανήμερα των Χριστουγέννων απάντησε σε ηλεκτρονικό αίτημα συνοδευόμενο από 2.500 υπογραφές, γνωστοποιώντας ότι θα προωθήσει, τις έτοιμες από το 2004 μελέτες του ΥΠΕΧΩΔΕ για την προστασία του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Η κ. Μπιρμπίλη ετοιμάζεται να προωθήσει το έτοιμο από το 2004, Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την επέκταση των ορίων προστασίας της προστατευόμενης περιοχής στο βουνό του Ολύμπου.

Με την  εν λόγω κίνηση της υπουργού, αναμένεται να μπει ένα τέλος στις αυθαίρετες παρεμβάσεις που γίνονται στον Όλυμπο.

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης του Νομού Πιερίας απέστειλε στην υπουργό το σχετικό ηλεκτρονικό αίτημα, το οποίο συνοδευόταν από περίπου 2.500 υπογραφές.

Ανήμερα των Χριστουγέννων, στις 8 το βράδυ ελήφθη η θετική απάντηση του υπουργείου, υπογεγραμμένη από την ειδική γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, M. Kαραβασίλη.

«Σας ενημερώνουμε ότι υποστηρίζουμε ιδιαίτερα το αίτημά σας αυτό, το οποίο θα εξεταστεί άμεσα από την αρμόδια υπηρεσία, σε συνεννόηση και με τον νέο πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου», αναφέρεται στην απαντητική επιστολή.

«H εξέλιξη είναι ιδιαίτερα θετική, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη πως η ίδια η ηγεσία του υπουργείου συμμετέχει με δική της υπογραφή στη διαδικασία υποστήριξης του αιτήματος και μας δίνει την ελπίδα ότι θα έχουμε πολύ σύντομα θετικές πρωτοβουλίες για την προστασία του Εθνικού Δρυμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης N. Πιερίας, H. Tσολακίδης.

Τόσο ο ίδιος όσο και εκπρόσωποι άλλων φιλοπεριβαλλοντικών οργανώσεων είδαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση πριν από λίγες μέρες τη νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, από ειδικούς επιστήμονες με μεγάλη εμπειρία, που όρισε η υπουργός Περιβάλλοντος.

Το σημερινό καθεστώς προστασίας του Ολύμπου περιορίζεται στα 38.000 στρέμματα των κορυφών του, που οριοθετήθηκαν το 1938 ως Εθνικός Δρυμός, καθώς και η κήρυξη του συνόλου του όρους, το 1985, ως ιστορικού/αρχαιολογικού τόπου, χωρίς ωστόσο να θεσμοθετηθούν ζώνες χρήσεων γης και προστασίας.

Από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, το 2004, κατατέθηκε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που αφορά τις ζώνες προστασίας και χρήσεων γης, επεκτείνοντας τα όρια του Δρυμού από τα 38.000 στα 240.000 στρέμματα.

Στην επιστολή της εθελοντικής ομάδας, αναφέρεται ότι όλα αυτά παρέμειναν στα συρτάρια των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προστατευθεί ο Όλυμπος απέναντι στους επίδοξους καταπατητές.

Σχόλια