Αλλάζει το κλίμα της Ελλάδας

1
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

climate-greece-changingΣύμφωνα με έρευνα του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το κλίμα στην Ελλάδα προβλέπεται μετά από 20 χρόνια, από εύκρατο να εξελιχθεί σταδιακά σε τροπικό, αναφέρει ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Τελείως διαφορετική θα είναι η χώρα μετά από 20 χρόνια, με βάση την πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες του ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια.

Βάσει της εν λόγω έρευνας, από το 2031 μέχρι το 2060, η αύξηση της θερμοκρασίας στη χώρα θα είναι αισθητή όλες τις εποχές του χρόνου.

Το καλοκαίρι η μέγιστη θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου και το φθινόπωρο κατά τουλάχιστον 2 βαθμούς, ενώ μέχρι 2 βαθμούς Κελσίου θα είναι υψηλότερη η θερμοκρασία την άνοιξη και το χειμώνα.

Επίσης στην ενδοχώρα, θα υπάρχουν έως και 30 επιπλέον μέρες καύσωνα, με τον υδράργυρο πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η ετήσια  μείωση των βροχοπτώσεων κατά 10%, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τα υδατικά αποθέματα της Ελλάδας.

Μέχρι το 2060 εκτιμάται ότι οι καλλιέργειες θα απαιτούν 40% περισσότερο νερό και η έλλειψή του θα οδηγήσει στην έλλειψη σημαντικών διατροφικών προϊόντων, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανάγκη για εξοικονόμηση νερού είναι επιτακτικότερη από ότι το πρόβλημα της αύξησης της θερμοκρασίας.

Μέχρι το 2060, τα εναπομείναντα δάση θα απειλούνται με αφανισμό από τις πυρκαγιές, με τη θερμοκρασία σε αυτά να αυξάνεται μέχρι και 2 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, η κρίσιμη περίοδος, κατά την οποία ξεσπούν οι δασικές πυρκαγιές θα επεκταθεί κατά 6 επιπλέον εβδομάδες.

Το κλίμα της Βόρειας Αφρικής μετακομίζει σιγά- σιγά  προς τα βορειότερα, με αποτέλεσμα  να επηρεαστεί και ο τουρισμός, καθώς οι αυξημένες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα σπρώξουν το τουριστικό ρεύμα σε χώρες πιο βόρειες από την Ελλάδα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Βουλωμένο γράμμα διαβάζεται. Τώρα είμαστε στο 2013 κι έχουμε τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις και τα μεγαλύτερα αποθέματα. Άκου έρημος……

Comments are closed.