Έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου αποθανατίστηκε

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

undersea-volcano-explosionΈκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου αποθανατίστηκε σε υψηλή ανάλυση από ρομποτικό βαθυσκάφος και υπόσχεται να αποκαλύψει νέα στοιχεία για το σχηματισμό του γήινου φλοιού κάτω από τους ωκεανούς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Εκρήξεις υποθαλάσσιων ηφαιστείων έχουν καταγραφεί πολλές φορές στο παρελθόν αλλά σε μικρά βάθη. Είναι όμως η πρώτη φορά που το φαινόμενο καταγράφεται σε μεγάλο βάθος, 1,200 μέτρων και είναι αρκετά ισχυρό ώστε να δημιουργεί πραγματική ροή λάβας.

Το τηλεχειριζόμενο βαθυσκάφος Jason συνέλεξε δείγματα και μετρήσεις και μετέδωσε 50 ώρες οπτικοακουστικού υλικού από την έκρηξη του ηφαιστείου Γουέστ Μάτα του Δυτικού Ειρηνικού, 225 χλμ νοτιοδυτικά της Σαμόα.

«Καθώς η πίεση του νερού σε αυτά τα βάθη καταστέλλει τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων, μπορέσαμε να πλησιάζουμε με το υποβρύχιο νερό μόλις μερικά πόδια από τν ενεργή έκρηξη» σχολίασε ο Μπομπ Έμπλεϊ της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Οι ερευνητές μπόρεσαν για πρώτη φορά να παρατηρήσουν το σχηματισμό ενός υλικού που ονομάζεται μπονινίτης και μέχρι σήμερα είχε βρεθεί μόνο σε ηφαιστειακά δείγματα άνω του ενός εκατομμυρίου ετών.

Η εν λόγω ανακάλυψη συναρπάζει επίσης τους βιολόγους, που ενδιαφέρονται να μελετήσουν τους παράξενους οργανισμούς που τρέφονται με χημικές ουσίες ηφαιστειακής προέλευσης.

Το ταξίδι στο ηφαίστειο ξεκίνησε όταν ο Τζόζεφ Ρέσινγκ, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και επικεφαλής της αποστολής, ανίχνευσε ηφαιστειακό υλικό στα νερά έξω από τη Σαμόα το 2008.

Η έκρηξη προβλήθηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο.

Σχόλια