Κοπεγχάγη: καμία αναφορά στον τομέα της ναυτιλίας

0
40

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

copenhagen-no-measures-marineΗ «συμφωνία» στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το Κλίμα δεν κάνει καμία αναφορά στον τομέα της ναυτιλίας, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου – Committee, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική».

Η Επιτροπή επισήμανε ότι στην εν λόγω συμφωνία δεν τέθηκαν στόχοι για τη μείωση των εκπομπών ρύπων στους τομείς των θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών.

Ακόμα δεν ξεκαθαρίζεται το κατά πόσο η Σύμβαση Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) , θα παραχωρούσε την ευθύνη για την εφαρμογή μελλοντικής συμφωνίας για τις εκπομπές ρύπων στη ναυτιλία, στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Τέλος, δεν υπήρξε συμφωνία για την ευθυγράμμιση της αρχής που υιοθετήθηκε στο Πρωτόκολλο του Κιότο και που λέει ότι τα μέρη βαρύνονται σύμφωνα με τις οικονομικές τους δυνατότητες, με την αρχή του ΙΜΟ που λέει ότι κάθε πλοίο και τα έθνη πρέπει να αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο.

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ορισμένα κράτη ή περιοχές, όπως είναι η ΕΕ ή οι ΗΠΑ, να επιβάλουν τελικά μονομερή και περιφερειακά μέτρα για τον έλεγχο των εκπομπών αερίων στη ναυτιλία αλλά και τις εναέριες μεταφορές, σύμφωνα με το Committee.

Σε ανακοίνωση που έκανε το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, χαρακτηρίζει απογοητευτικό το κείμενο της συμφωνίας και αναφέρει ότι «σιωπά» σχετικά με το στόχο για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κάτι για το οποίο η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα εξακολουθεί να δεσμεύεται.

Σχόλια