Κλιματική αλλαγή: η ΕΕ πιέζει τις ΗΠΑ

0
5

Περιβάλλον – Ενέργεια – Οικολογία:

news-eu-climate-change1Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ για ενεργότερο ρόλο σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, επιρρίπτοντας εμμέσως ευθύνες για την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας στην Κοπεγχάγη.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Περιβάλλοντος των κρατών μελών της ΕΕ αναφέρθηκαν στην ανάγκη λήψης δεσμευτικών μέτρων και αντάλλαξαν προτάσεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να διασωθεί το όνειρο της Κοπεγχάγης.

Βασική επιδίωξη της ΕΕ στην Κοπεγχάγη ήταν υπάρξουν δεσμεύσεις για τουλάχιστον 20% μείωση των εκπομπών συγκριτικά με τα επίπεδα του 1990, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Ωστόσο ο στόχος αυτός, όπως και πολλοί άλλοι, δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό κείμενο.

Η Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών στην Κοπεγχάγη, που διήρκεσε δυο εβδομάδες, έληξε το Σάββατο με μη δεσμευτική συμφωνία για τη μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά δυο βαθμούς κελσίου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πώς θα γίνει αυτό.

Παρά την πολύμηνη προετοιμασία, στη Σύνοδο διαφάνηκε η ανικανότητα και η απροθυμία της Κίνας και των ΗΠΑ να συμφωνήσουν για συγκεκριμένους στόχους.

«Η πίεση στις ΗΠΑ αυξήθηκε μετά την Κοπεγχάγη», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Σουηδίας αμέσως μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος θα ξανασυναντηθούν τον Ιανουάριο προκειμένου να συζητήσουν τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η ΕΕ για την επίτευξη συμφωνίας.

Σχόλια