Ασωπός: έρευνες σε νομάρχες και περιφερειάρχες

0
17

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

investigations-asopos-river-pollutionΣτην έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τον Ασωπό, Λέανδρου Ρακιντζή, περιλαμβάνονται ονόματα πρώην και νυν περιφερειαρχών και νομαρχών και πολλών ακόμα στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Η εν λόγω έκθεση έχει ήδη διαβιβαστεί στους εισαγγελείς Πλημμελειοδικών Λιβαδειάς και Θήβας με την εντολή να διερευνηθούν πιθανές ποινικές ευθύνες.

Σύμφωνα με την έρευνα του κ. Ρακιντζή, οι πιθανές ευθύνες χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

– Την έκδοση Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) σε εταιρείες που παράγουν επικίνδυνα υγρά   απόβλητα, χωρίς να περιλαμβάνονται οι προβλέψεις του νόμου για την προστασία των υπόγειων νερών.

– Την έκδοση αδειών λειτουργίας χωρίς να έχει προηγηθεί άδεια διάθεσης αποβλήτων.

– Την έκδοση αδειών διάθεσης υγρών αποβλήτων στον Ασωπό χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος από τους   αρμόδιους φορείς της σωστής λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων των εταιρειών.

Ο κ. Ρακιντζής και στις τρεις περιπτώσεις κρίνει ότι οι εν λόγω παραλείψεις, είχαν ως αποτέλεσμα την πιθανή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και κατ επέκταση τη δημιουργία κινδύνων για τη δημόσια υγεία.

Σχόλια