Η Τίνα Μπιρμπίλη στη Βουλή για την πράσινη ανάπτυξη

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

tina-birbili-green-developmentΗ υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη σε ομιλία της στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2010, αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων, για την οικονομική κρίση, για τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και για τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την πράσινη ανάπτυξη, που θεωρείται ως μια λύση για το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Η σύγχρονη κρίση δεν είναι οικονομική! Αν ήταν μόνο οικονομική, θα αρκούσαν κάποια οικονομικά μέτρα και αργά ή γρήγορα θα την ξεπερνούσαμε.

Τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα. Οι λύσεις που απαιτούνται πρέπει να είναι διαρθρωτικές και τα αποτελέσματα τους να προβάλλονται σε μακρύ χρονικό ορίζοντα.

Πριν από την χρηματοοικονομική κατάρρευση, αυτό που είχε μπει σε κρίση ήταν το ίδιο το περιβάλλον.

Η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη ποιοτικών και ποσοτικών υδατικών πόρων, ο περιορισμός της βιοποκιλότητας είναι ορισμένες μόνο από τις εκφράσεις αυτής της κρίσης. Αυτή η κρίση δεν ξεπερνιέται με τα παλιά οικονομικά εργαλεία, ούτε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όπως αποδείχθηκε και στην σύνοδο της Κοπεγχάγης, η παγκόσμια αυτή κρίση εκτός των άλλων είναι κρίση αξιών, στρατηγικής αλλά και πολιτικής βούλησης. Είναι μια κρίση που προκύπτει από συσσωρευμένες ανισότητες ανάμεσα στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Δεν θα σταθώ πολύ στα απογοητευτικά αποτελέσματα της Συνόδου της Κοπεγχάγης, θέλω όμως να αναφερθώ σε τρία σημεία τα οποία έχουν ξεχωριστή σημασία για τη χώρα μας.

1.Όλος ο κόσμος, όλοι οι ηγέτες ήταν εκεί. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από ένα τόσο σημαντικό για τους λαούς τους γεγονός. Μπορεί να διέψευσαν ή εν μέρει να διέψευσαν τις προσδοκίες των λαών τους αλλά ήταν εκεί, δίνοντας το μήνυμα ότι ανάπτυξη, καταπολέμηση της φτώχειας, καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απαιτούν στοχευμένες και ταυτόσημες πολιτικές.

2.Η παρουσία της χώρας μας στα διεθνή φόρα, όχι μόνο ως παρουσία που αυτονόητα μετράει αλλά ως χώρα που μπορεί παρά την κλίμακα της να επιχειρεί να ανατρέψει συσχετισμούς μεγάλων δυνάμεων σε συμμαχία με μικρότερες χώρες που είτε πολιτισμικά είτε ιδεολογικά είμαστε πιο κοντά. Σε αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο και οι ουσιαστικές επαφές με τους ομολόγους μας για τη διαπραγμάτευση.

3.Η συζήτηση στην Κοπεγχάγη δεν ήταν μόνο μια συζήτηση για μειώσεις εκπομπών και υποχρεώσεις χωρών που πλήττουν τις οικονομίες τους ή βάζουν εμπόδιο στην ανάπτυξή τους.

Ήταν πολύ περισσότερο μια συζήτηση για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα σέβεται το περιβάλλον, θα μειώνει τις εκπομπές ρύπων, θα δημιουργεί τεχνολογίες, θα άρει τις ανισότητες.

Όπως ήδη γνωρίζετε έχουμε θέσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ. Τα αποτελέσματα αυτής της νομοθετικής μας παρέμβασης αναμένεται να σμικρύνουν το χρόνο αδειοδότησης κατά 80%, να περιορίσουν το κόστος των επενδυτών με τη δημιουργία, ειδικού για την περίπτωση, one stop shop στο υπουργείο και με αυτό τον τρόπο να ξεμπλοκάρουμε επενδύσεις περίπου 5000 MW. Αν ξεκολλήσουμε τις μισές την επόμενη διετία, αυτό σημαίνει επενδύσεις της τάξης των 3δις. ευρώ και πολλές νέες θέσεις απασχόλησης.

Το νομοσχέδιο για την προστασία των δασών όπως επίσης η πολιτική μας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της χώρας δεν έχουν αμυντικό χαρακτήρα. Το αντίθετο. Σχεδιάστηκαν για να δώσουν λύσεις και προοπτικές, εισοδήματα και απασχόληση σε περιοχές που κατά τεκμήριο σήμερα παρουσιάζουν αναπτυξιακό έλλειμμα.

Στα τέλη Ιανουαρίου θα παρουσιάσουμε νομοσχέδιο για την ίδρυση του «Πράσινου Ταμείου» που θα συνενώσει τους πόρους και τις παρεμβάσεις που καλύπτονται σήμερα από το ΕΤΕΡΠΣ και το Ταμείο Δασών. Στόχος μας είναι η άμεση συσχέτιση μεταξύ των επιμέρους δράσεων και της πολιτικής του Υπουργείου, που δεν διασφαλίζεται σήμερα, καθώς και η απόλυτη διαφάνεια των στόχων, των μέσων και των αποτελεσμάτων του.

Το ταμείο θα λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2010 και θα καταστεί ένας επιπλέον πυλώνας για την προώθηση των πράσινων δράσεων. Δεν δημιουργούμε απλώς ένα άμεσο, σύγχρονο και αποδοτικό χρηματοδοτικό υποστηρικτικό εργαλείο της πράσινης ανάπτυξης. Παράλληλα, δίνουμε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό κτύπημα στις πελατειακές πολιτικές που εκφράζονταν με ακραίο τρόπο στη διαχείριση του ΕΤΕΡΠΣ».

Σχόλια