Δέκατη αρκούδα θύμα τροχαίου στην Εγνατία οδό

2
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

dead-brown-bear-egnatia-streetΜια ενήλικη θηλυκή αρκούδα βάρους 80 κιλών, είναι το 10ο  θύμα τροχαίου στην Εγνατία οδό μέσα στο 2009.

Δε φαίνεται όμως να υπάρχει ανησυχία από τους υπεύθυνους, οι οποίοι συνεχίζουν να αδιαφορούν για την ανεπάρκεια της περίφραξης του αυτοκινητόδρομου, που αποτελεί το κύριο αίτιο τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες.

Το τροχαίο συνέβη και πάλι στον κάθετο άξονα της Εγνατίας «Σιάτιστα Κρυσταλλοπηγή», την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, όταν η άτυχη αρκούδα μπόρεσε με ευκολία να περάσει πάνω από την υποτυπώδη περίφραξη και στην προσπάθειά της να διασχίσει το οδόστρωμα, χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα στο ύψος του κόμβου του Μικρόκαστρου όπου εγκλωβίστηκε και κατέληξε.

Ο οδηγός εγκατέλειψε το σημείο του ατυχήματος χωρίς να ειδοποιήσει την Τροχαία.

Τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟ ειδοποίησε η Τροχαία Κοζάνης το πρωί της Κυριακής. Στην περιοχή έσπευσαν οι ομάδες και των δύο οργανώσεων χωρίς δυστυχώς να μπορούν να προσφέρουν καμία βοήθεια στην αρκούδα, η οποία ήταν ήδη νεκρή.

Κατά τη νεκροψία που πραγματοποιήθηκε από την κτηνίατρο της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ στις εγκαταστάσεις του Δασαρχείου Καστοριάς, παρουσία του νομαρχιακού κτηνίατρου, διαπιστώθηκαν τα αίτια θανάτου του ζώου που είχε υποστεί ρήξη ήπατος και πνευμόνων.

Τα περισσότερα θανατηφόρα για την αρκούδα τροχαία σημειώθηκαν στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, δηλαδή στον κάθετο άξονα  Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής, στο οποίο εκτός από την ανεπάρκεια της περίφραξης α)δεν έχει προβλεφθεί η κατασκευή ειδικών περασμάτων για την αρκούδα και την πανίδα γενικότερα, β)δεν υπάρχει η κατάλληλη σήμανση που να προειδοποιεί τους οδηγούς να ελαττώσουν ταχύτητα.

Είναι θέμα τύχης το ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει και ανθρώπινα θύματα.

Αγανάκτηση προκαλεί η κατάσταση και στις δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες διαπιστώνουν πως κάθε προσπάθεια για ενεργοποίηση των αρμόδιων αρχών, αντικατάσταση της περίφραξης και λήψη άλλων συνοδευτικών μέτρων για την αποφυγή ατυχημάτων πέφτει διαρκώς στο κενό.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, με την υποστήριξη και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, έστειλαν την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου Κοινό Υπόμνημα προς τα αρμόδια Υπουργεία, επισημαίνοντας για πολλοστή φορά το πρόβλημα θανάτωσης και απομόνωσης της άγριας πανίδας στη ζώνη του κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού στην Καστοριά.

Το συγκεκριμένο Υπόμνημα είναι το τρίτο το οποίο κατατίθεται για το συγκεκριμένο ζήτημα μέσα στο 2009.

Κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του ατυχήματος κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, διαπιστώθηκε πως ο φράχτης έχει παραβιαστεί σε 35 σημεία…

Στην τύχη αφήνεται η επιβίωση των αρκούδων της περιοχής, δεδομένου ότι διασχίζουν το οδόστρωμα πολύ συχνά.

Τέλος, άλλη μια νεκρή αρκούδα βρέθηκε στο χωριό Πτελέα του Ν. Καστοριάς, σε προχωρημένη αποσύνθεση, γεγονός που δεν επιτρέπει την εξακρίβωση της αιτίας θανάτου.

Πόσες ακόμα αρκούδες πρέπει να θυσιαστούν ώστε να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την επιβίωση του είδους στη χώρα;

Μόνο ο χειμέριος ύπνος φαίνεται να μπορεί να διασφαλίσει την επιβίωση της αρκούδας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και να χαρίσει στον τοπικό πληθυσμό του είδους μια ολιγόμηνη παράταση ζωής, εφόσον βέβαια οι καιρικές συνθήκες θα είναι χειμερινές και θα το επιτρέψουν.

Πηγή: ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

2 Σχόλια

 1. ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ…Η ΑΡΚΟΥΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ…ΔΙΑΤΑΡΑΞΑΜΕ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΤΗΣ…, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ, ..ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΔΙΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΓΝΑΤΙΑ.
  ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ;ΠΟΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ;
  ΥΠΑΡΚΤΟΙ;

 2. Αυτά συμβαίνουν όταν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι κατά παραγγελία ελλειπείς και δεν λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις των ειδικών.
  Η Εγνατία πρέπει άμεσα, σε συνεργασία με τίς περιβαλλοντικές οργανώσεις, να μελετήσει τα ατυχήματα και να τοποθετήσει ανθεκτικές περιφράξεις και συχνότερα περάσματα για τα ζώα.
  10 αρκούδες νεκρές από οδικά ατυχήματα είναι έγκλημα…
  Αλλά τι ζητάμε; Εδώ η ελληνική πολιτεία δεν ευαισθητοποιείται όταν σκοτώνονται και μένουν ανάπηροι δεκάδες άνθρωποι κάθε μήνα, θα ενδιαφερθεί για μερικές αρκούδες;

Comments are closed.