Κοπεγχάγη: δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ΠΟΕ

0
7

Περιβάλλον – Ενέργεια – Οικολογία:

news-copenhagen-pascal-lamy«Οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης με στόχο την επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μοντέλο για τις διαπραγματεύσεις του Γύρου της Ντόχα», δήλωσε την Παρασκευή ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ, Πασκάλ Λαμί.

«Είναι σίγουρο ότι 153 μέλη του ΠΟΕ δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία αν υπάρξουν διμερείς διαπραγματεύσεις και συμφωνίες στο περιθώριο των εργασιών. Φυσικά, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία, η ΕΕ και η Ιαπωνία, που αποτελούν τους κυριότερους δρώντες, φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Πασκάλ Λαμί.

Ο Γύρος της Ντόχα διεξήχθη το 2001, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του εμπορίου απέτυχαν λόγω των μεγάλων διαφορών των κρατών μελών, τα οποία δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σε πολλά από τα θέματα που περιλαμβάνονταν στη Διακήρυξη.

Στις αρχές Δεκεμβρίου οι υπουργοί Εμπορίου των κρατών μελών συμφώνησαν  στη Γενεύη την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το 2010 με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Βασικότερο αγκάθι για την επίτευξη συμφωνίας αποτελεί το θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων, καθώς οι θέσεις των κύριων δρώντων (ΗΠΑ – ΕΕ – Βραζιλία – Ινδία) είναι εντελώς διαφορετικές.

Ο Πασκάλ Λαμί προειδοποιεί ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία αναφορικά με τη μείωση των δασμών και των επιδοτήσεων, οι διαπραγματεύσεις θα αποτύχουν και πάλι.

Σχόλια