Κοπεγχάγη: διέρρευσε απόρρητο έγγραφο του ΟΗΕ

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

leaked-un-report-global-warmingΑπόρρητο έγγραφο του ΟΗΕ διέρρευσε στη δημοσιότητα, το οποίο αποδεικνύει ότι οι προτάσεις για τις μειώσεις των αερίων του θερμοκηπίου, που έγιναν στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης από τις βιομηχανικές χώρες, δεν πρόκειται να συγκρατήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου.

Όλα δείχνουν ότι οι ηγέτες των αναπτυγμένων χωρών γνώριζαν ότι οι προτάσεις τους για τις εν λόγω μειώσεις δεν είναι αρκετές και θα οδηγήσουν στην καταστροφή του πλανήτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian.

Μια άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στους 3 βαθμούς Κελσίου, σημαίνει ότι 170 εκατομμύρια άνθρωποι θα πληγούν από καταστροφικές πλημμύρες, 550 εκατομμύρια θα υποφέρουν από πείνα και το 50% των ειδών του πλανήτη θα εξαφανιστεί.

Ακόμα και αν η μέση θερμοκρασία φτάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, τα οικοσυστήματα του πλανήτη θα καταστραφούν. Θα υπάρχουν αυξανόμενα φαινόμενα ξηρασίας, περισσότερες πλημμύρες, που θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace αναφέρει στη σελίδα της, ότι σύμφωνα με την κλιματική επιστήμη, τα οριακά σημεία αντοχής (tipping points) των οικοσυστημάτων του πλανήτη ενδέχεται να ξεπεραστούν ακόμα και αν η μέση θερμοκρασία αυξηθεί στους 1,5-2 βαθμούς Κελσίου.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το κλίμα θα ξέφευγε από τον έλεγχο μας, ένα εφιαλτικό σενάριο που θα οδηγούσε σε τεράστιες καταστροφές και ενδεχομένως θα απειλούσε ακόμα και την ίδια μας την ύπαρξη στον πλανήτη.

Ο διευθυντής της Greenpeace Κούμι Ναϊντού δήλωσε ότι «αυτό είναι το πιο σημαντικό έγγραφο του κόσμου. Μία αύξηση της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς, σημαίνει καταστροφή στην Αφρική και κατάρρευση των οικοσυστημάτων πάνω στα οποία βασίζονται δισεκατομμύρια άνθρωποι. Το έγγραφο αυτό από μόνο του αποτελεί μία βόμβα. Θέτει τους ηγέτες προ των ευθυνών τους».

Σχόλια