Κοπεγχάγη: η Βρετανία κατηγορεί την Κίνα

0
3

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

britain-accuse-china-copenhagen-failureΟ Βρετανός γραμματέας για τη κλιματική αλλαγή Ed Miliband, κατηγόρησε τη Κίνα, το Σουδάν, τη Βολιβία και άλλες αριστερές λατινοαμερικάνικες χώρες, ότι υπονόμευσαν τις διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, προκειμένου να εμποδίσουν την επίτευξη μιας ουσιαστικής συμφωνίας.

Ο Ed Miliband τονίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian ότι η Βρετανία δεν θα επιτρέψει στις εν λόγω χώρες, που αντιτίθενται στην επίτευξη μιας δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα, να παρεμποδίσουν την παγκόσμια πρόοδο.

Επίσης, επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει μια «σημαντική μεταρρύθμιση» στο όργανο του ΟΗΕ, που επιβλέπει τις συνομιλίες- Σύμβαση Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC)- καθώς και για τον τρόπο που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

Στο άρθρο του ο Ed Miliband κάνει λόγω μόνο για την Κίνα, αλλά οι συνεργάτες του τονίζουν ότι κατηγορεί και το Σουδάν, τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, τη Νικαράγουα και την Κούβα, οι οποίες αντιτάχθηκαν στην υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας.

Ο Muhammed Chowdhury, εκπρόσωπος της ομάδας των G77 που αποτελείται από 132 αναπτυσσόμενες χώρες και των 47 ελάχιστα αναπτυγμένων χωρών, δήλωσε ότι «οι ελπίδες των εκατομμυρίων των ανθρώπων από τα Φίτζι μέχρι τη Γρενάδα, από το Μπαγκλαντές μέχρι τα Μπαρμπάντος, από το Σουδάν μέχρι τη Σομαλία έχουν θαφτεί. Η Σύνοδος της Κοπεγχάγης κατέληξε σε αποτυχία, επειδή προωθήθηκαν τα συμφέροντα των αναπτυγμένων χωρών περισσότερο».

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια