Τζιά: υπόγειος βιολογικός καθαρισμός

0
16

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

tzia-biological-cleaningΟ πρώτος υπόγειος βιολογικός καθαρισμός της χώρας, θα λειτουργήσει σε ένα εγκαταλειμμένο λατομείο, έκτασης χιλίων τετραγωνικών μέτρων στην Τζιά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Το συνολικό κόστος των έργων κατασκευής του κτιριακού κελύφους, της επιχωμάτωσης και της μετέπειτα αποκατάστασης του επιφανειακού χώρου εκτιμάται σε περίπου 800.000 ευρώ.

Θα κατασκευαστεί υπόγεια ακριβώς στην είσοδο του νησιού, λίγα μέτρα από τον οικισμό της Κορρησίας.

Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήρι Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Κέας.

«Το βασικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης λύσης είναι η εκμηδένιση, πρακτικά, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, καθώς δημιουργείται μια υπόγεια, αθέατη υποδομή, χωρίς προβλήματα θορύβου και χωρίς εκπομπές οσμών στο περιβάλλον. Ταυτόχρονα, λύνεται το πρόβλημα της περιβαλλοντικής πληγής από το παλιό λατομείο στην περιοχή του λιμανιού. Με αυτό τον τρόπο, με μια κίνηση, δίνεται ριζική λύση σε δύο μεγάλα προβλήματα του νησιού», δήλωσε ο καθηγητής ΕΜΠ Δ. Καλιαμπάκος, δ/ντής του Εργαστηρίου Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου.

«Ηταν μεγάλη πρόκληση για μας να μπορέσουμε να δώσουμε μια σύγχρονη λύση στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προέκυπταν τόσο από το βιολογικό καθαρισμό όσο και από το λατομείο. Το πετύχαμε, και μάλιστα αυτή η από κοινού αντιμετώπιση οδηγεί σε σημαντική μείωση του κόστους του έργου», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο δήμαρχος Κέας Ν. Δεμένεγας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Δημοτική Αρχή έχει κάνει όλες τις ενέργειες για να λυθεί το θέμα του βιολογικού καθαρισμού της Κορρησίας, της Ιουλίδας και του Βουρκαρίου. Είχαμε δεσμευτεί για τη γρήγορη διευθέτηση του προβλήματος και τη μεταφορά των εγκαταστάσεων που σήμερα βρίσκονται στο Γιαλισκάρι σε μια μόνιμη θέση. Η πρόταση της υπογειοποίησης του βιολογικού καθαρισμού δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να την προχωρήσουμε άμεσα. Ελπίζουμε να μη «σκαλώσει» σε γραφειοκρατικές δυσκολίες, που κάθε καινούργια ιδέα αντιμετωπίζει».

Σχόλια