Λίμνη Παμβώτιδα: σχέδιο προστασίας από το ΥΠΕΚΑ

1
25

Περιβάλλον-Ενέργεια- Οικολογία.

lake-pamvotida-protection-measuresΤη μετατροπή της λίμνης Παμβώτιδας σε προστατευόμενη περιοχή προβλέπει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, το οποίο δόθηκε από του υπουργείο Περιβάλλοντος για διαβούλευση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Μεταξύ των άλλων, στο εν λόγω σχέδιο είναι η δημιουργία μεγάλων αδόμητων ζωνών και η προστασία του γειτονικού αισθητικού δάσους.

Δεν προβλέπει όμως δεν προβλέπει ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας για τον υγρότοπο Κατσικά, ενώ επιτρέπει το κυνήγι σε μεγάλο μέρος της έκτασης.

Το εν λόγω σχέδιο έρχεται να αντικαταστήσει την υπουργική απόφαση για την Παμβώτιδα, που ακυρώθηκε το 2007 από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος έρχεται να κλείσει το κενό που δημιουργήθηκε στο νομικό καθεστώς προστασίας της περιοχής μετά την προσπάθεια του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ να την καθορίσει με υπουργική απόφαση (λιγότερο «ισχυρή» νομικά από ένα προεδρικό διάταγμα) και τη συνεπακόλουθη απόρριψή της από το ΣτΕ (απόφαση 3595/2007).

Με το διάταγμα η περιοχή χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες: στη χερσαία και υδάτινη περιοχή της λίμνης, στην περιοχή του αισθητικού δάσους Ιωαννίνων, πηγών Κρύας-Τούμπας, τάφρου Λαμψίστας, σπηλαίου Περάματος, στην περιοχή βορειοανατολικά του οικισμού Περάματος και στην περιφερειακή ζώνη.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑΤΕ ΠΟΣΟ Π.Δ., ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΑ, ΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΠΕΡΙΟΧΩΝ, Ως ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ;
    ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ;
    ΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΟΥΜΕ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΑ..

Comments are closed.