Σύνοδος Κοπεγχάγης: χωρίς νομικές δεσμεύσεις η συμφωνία

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

copenhagen-summit-endsΟι ηγέτες των κρατών που συμμετείχαν στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή, κατέληξαν χθες βράδυ 18 Δεκεμβρίου σε μια συμφωνία μη δεσμευτικού χαρακτήρα.

Μετά από 8 προσχέδια και συζητήσεις μεταξύ των 115 ηγετών, κατέληξαν σε μια συμφωνία, η οποία χαρακτηρίζεται ως ένα σημαντικό βήμα, αλλά όχι αρκετό.

Το νέο σχέδιο διακήρυξης, προβλέπει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% μέχρι το 2050, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Δεν αναφέρει όμως συκγεκριμένα ποσοστά για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου από τις αναπτυγμένες χώρες μέχρι το 2020.

Όλες οι χώρες οι χώρες συμφώνησαν να παρουσιάσουν τα σχέδια τους για τις εν λόγω μειώσεις, έως τον Ιανουάριο του 2010.

Το σχέδιο διακήρυξης παραμένει πιστό σε προηγούμενους στόχους, μεταξύ των οποίων η μείωση της αυξανόμενης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου, αλλά δεν αναφέρονται δεσμεύσεις για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος.

Ακόμα αναφέρεται ότι ο εν λόγω στόχος θα επανεξετασθεί το 2016.

Όσον αφορά το θέμα της χρηματοδότησης, οι ανεπτυγμένες χώρες θέτουν ως στόχο τα 100 δις. δολάρια το χρόνο έως το 2020, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι φτωχότερες χώρες εκφράσαν τη δυσαρέσκεια τους αφού δεν υπήρξαν δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να μην ανέβει η μέση θερμοκρασία του πλανήτη αυτό τον αιώνα 1,5 βαθμό Κελσίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama χαρακτήρισε τη εν λόγω συμφωνία σημαντικό βήμα αλλά όχι αρκετό για να δοθεί λύση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σχόλια