Σύνοδος Κοπεγχάγης: η Τίνα Μπιρμπίλη συμμετέχει ενεργά

0
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

tina-birbili-copenhagen-summitΗ Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2009 συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό συναντήσεων με άλλους Υπουργούς Περιβάλλοντος στην προσπάθεια για επίτευξη ικανοποιητικής συμφωνίας στην Κοπεγχάγη κατά την διάρκεια της διάσκεψης των Ην. Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

Στην παρούσα φάση, οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται με αργό ρυθμό και η Ελληνίδα Υπουργός, σε υπουργική συνάντηση των χωρών της Ε.Ε. που έγινε για τον καθορισμό της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί, ζήτησε από την Σουηδική Προεδρία να εντείνει τις κινήσεις της, ώστε να ηγηθεί η Ε.Ε. των προσπαθειών από πλευράς ανεπτυγμένων χωρών ανακτώντας την εμπιστοσύνη των αναπτυσσόμενων, προτείνοντας την δημιουργία ειδικής ομάδας επεξεργασίας των κειμένων και δίδοντας την πρωτοκαθεδρία σε μια χώρα από την  G77 ώστε με τον τρόπο αυτό να αρθεί η στασιμότητα που παρατηρείται.

Η πρόταση της Ελλάδος υποστηρίχθηκε από άλλα κράτη-μέλη.

Στο πλαίσιο των εντεινόμενων προσπαθειών για την σύναψη μιας παγκόσμιας και φιλόδοξης συμφωνίας, η Υπουργός κ. Μπιρμπίλη συναντήθηκε διμερώς με πλειάδα ξένων ομολόγων της και επίσημων αξιωματούχων, ενδεικτικά αναφέρονται Ισπανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ην. Βασίλειο, εκπρόσωποι διεθνών Οργανισμών, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κλπ.

Αντίστοιχες προσπάθειες και συναντήσεις έγιναν και από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη.

Σχόλια