Κοπεγχάγη: o Γ. Παπανδρέου πιέζει για άμεση λήψη δράσεων

0
104

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

papandreou-talks-copenhagen-summitΟ πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, ανέφερε χθες 17 Δεκεμβρίου στην ομιλία του, στη Μεικτή Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου, στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, ότι « η ανθρωπότητα ποτέ δεν είχε αντιμετωπίσει σοβαρότερη ή δυσκολότερη πρόκληση. Και η Διάσκεψη αυτή της Κοπεγχάγης δεν είναι καθόλου ασήμαντη. Δεν είναι μικρό πράγμα να συμφωνήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Τη στιγμή αυτή, παρατηρούμε την παγκόσμια διακυβέρνηση εν τη γενέσει της. Θα πρέπει, ωστόσο, να συμφωνήσουμε σε μια υποχρέωση, για την πραγμάτωση της οποίας θα είμαστε δεσμευμένοι».

Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος ειδικά στο τι θα μπορούσε η Ελλάδα να συνεισφέρει, δήλωσε ότι «ως παραδοσιακή ναυτιλιακή χώρα και πρωτοπόρα στις θαλάσσιες μεταφορές, θα θέλαμε (η Ελλάδα) να αναλάβει την ευθύνη για τη μείωση ή τον περιορισμό της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία ο ΙΜΟ (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός). Και είναι απαραίτητο το σημείο αυτό να περιληφθεί στη συμφωνία μας».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «για να μπορέσει να επιτύχει μια παγκόσμια συμφωνία, είναι απαραίτητο να υπάρχει μια λύση η οποία θα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, θα είναι δίκαιη και αμερόληπτη απέναντι σε όλα τα έθνη, θα συνενώνει κράτη με διαφανή τρόπο και θα θέτει μετρήσιμους στόχους και μειώσεις εκπομπών αερίων με αμοιβαία λογοδοσία».

«Η ΕΕ, της οποίας αποτελούμε μέλος, είναι έτοιμη να δεσμευτεί για μείωση της εκπομπής των αερίων κατά 30%, ωστόσο άλλες αναπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ θα πρέπει να βάλουν στο τραπέζι και αυτές φιλόδοξα σχέδια», τόνισε ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «τα πιο ευημερούντα και αναπτυγμένα έθνη θα πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και να παράσχουν τα οικονομικά μέσα και την ανάλογη τεχνογνωσία στις αναπτυσσόμενες χώρες, για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή αλλά και για να δοθεί βοήθεια στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις και τους κινδύνους από πλημμύρες και κατολισθήσεις, που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα και που έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις χώρες αυτές».

Ακόμα αναφέρθηκε στο Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο θα πρέπει να γίνει σεβαστό από όλες τις αναπτυγμένες χώρες και επισήμανε ότι η Κίνα και η Βραζιλία έχουν κάνει σημαντικά βήματα, ωστόσο θα πρέπει να συνεισφέρουν ακόμα περισσότερο, τόσο εκείνες όσο και οι άλλες μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες, στην μετατροπή των οικονομιών τους σε «πράσινες».

Ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία, επισήμανε ότι «έχει προτείνει ανάμεσα σε άλλα μέτρα την οικονομική ενίσχυση, μέσω ενός διεθνούς φόρου άνθρακα, πράσινων ομολόγων ή φόρων συναλλαγών, για τη μετατροπή του εξωτερικού χρέους σε πόρους που θα κατανέμονται δίκαια, ώστε να αξιοποιηθούν από φτωχές χώρες για να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές».

«Στην Κοπεγχάγη, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φοβερό δίλημμα: Από τη μια, πώς θα αντιμετωπίσουμε την εφιαλτική κατάσταση, κατά την οποία η ανθρωπότητα κινδυνεύει να αποτελέσει είδος υπό εξαφάνιση, όπως ένα παράσιτο που κατασπαράσσει τον οργανισμό στον οποίο έχει προσκολληθεί. Από την άλλη, έχουμε μια ονειρεμένη κατάσταση, κατά την οποία η ανθρωπότητα στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, συνεργαζόμενη και εκφράζοντας αλληλεγγύη, για να υπάρξει μια νέα συμφωνία ανάμεσα στα έθνη και ανάμεσα στους λαούς», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, κάνοντας έκκληση για την παύση των αλληλοκατηγοριών και τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε τον κόσμο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να απογοητεύσουμε τα παιδιά μας. Βρισκόμαστε εδώ και φέρουμε την ευθύνη για το μέλλον αυτού του κόσμο».

Τέλος κατέληξε τονίζοντας ότι η απειλή της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αποτραπεί «αν συμφωνήσουμε και δράσουμε τώρα».

Σχόλια