Κοπεγχάγη: διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ρωσίας για τη μείωση πυρηνικών

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

news-copenhagen-usa-russia-negotiations2Σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία έφτασαν στην Κοπεγχάγη οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Ρωσίας αναφορικά με τη μείωση των πυρηνικών όπλων.

«Συμφωνήθηκαν οι όροι μιας νέας συμφωνίας START (Strategic Arms Reduction Treaty) και το προσεχές διάστημα θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο διπλωματική πηγή.

Οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου διεξάγουν διαπραγματεύσεις για την αντικατάσταση της συμφωνίας START που υπεγράφη το 1991 και θεωρείται η σημαντικότερη για τη μείωση των πυρηνικών.

Την Πέμπτη, ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης αποκάλυψε ότι Ομπάμα και Μεντβέντεφ θα προσπαθούσαν την Παρασκευή να φτάσουν σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία, την οποία θα οριστικοποιούσαν τις επόμενες ημέρες εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Ρωσίας έπειτα από διαπραγματεύσεις.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα συναντηθούν στην Κοπεγχάγη, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι δεν θα προλάβουν να υπογράψουν την οριστική συμφωνία όσο βρίσκονται στη Δανία.

Αν και οι διαπραγματεύσεις για την αντικατάσταση της START είχαν παγώσει το τελευταίο διάστημα, οι δυο πλευρές είναι πρόθυμες να ξεκινήσουν ουσιαστικές συζητήσεις και πιστεύουν ότι σύντομα θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Σχόλια