Σύνοδος Κοπεγχάγης: «συλλογική δράση» ζήτησε ο Ομπάμα

0
3

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

news-barack-obama-copenhagen-summitΈκκληση να υιοθετήσουν κοινές θέσεις απηύθυνε στους παγκόσμιους ηγέτες ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, τονίζοντας ότι ο χρόνος που απομένει για την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας είναι ελάχιστος.

«Ενώ η επιστήμη της κλιματικής αλλαγής δεν είναι υπό αμφισβήτηση, νομίζω ότι η ικανότητά μας για συλλογική δράση αμφισβητείται αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την ομιλία του στην Κοπεγχάγη.

Ο Μπάρακ Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι βρίσκεται στην Κοπεγχάγη για να «δράσει και όχι για να μιλήσει», ενώ αναφέρθηκε στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και τις απειλές για την παγκόσμια ασφάλεια και οικονομία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο, ο οποίος τόνισε ότι για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή πρέπει να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία και η εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών.

Παράλληλα, ο Γουέν Τζιαμπάο επισήμανε ότι τα κράτη δεν πρέπει να κλείνουν τα μάτια μπροστά στις «ιστορικές τους ευθύνες», το μερίδιο των εκπομπών τους και τα διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης.

Όταν ολοκλήρωσαν τις ομιλίες τους, ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Κινέζος πρωθυπουργός είχαν συνάντηση που διήρκεσε μια ώρα και χαρακτηρίστηκε από τον Λευκό Οίκο βήμα προόδου.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα, που ευθύνονται για τα μεγαλύτερα ποσοστά εκπομπών στον πλανήτη, κρατούν το κλειδί για την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας.

Συγκριτικά, λιγότερο διαλλακτική χαρακτηρίζεται η Κίνα δεδομένου ότι δεν είναι πρόθυμη να δεσμευτεί για σημαντικές μειώσεις εκπομπών, ενώ εμποδίζει τη λειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών που παρακολουθούν τα επίπεδα των εκπομπών της.

Σχόλια