Κοπεγχάγη: με αργούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

slow-progrees-copenhagen-talksΟι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης προχωρούν με αργούς ρυθμούς, ακριβώς μια ημέρα πριν τη λήξη της για την επίτευξη μιας δεσμευτικής συμφωνίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι αναπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες χώρες διαφωνούν ως προς το ποσοστό μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ως προς το ποσό χρηματοδότησης για τις φτωχότερες χώρες, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Υπάρχει μια μικρή πρόοδος καθώς ορισμένα πλούσια κράτη προθυμοποιήθηκαν να αυξήσουν τα ποσά χρηματοδότησης για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τουλάχιστον 130 ηγέτες θα παρευρεθούν σήμερα 17 Δεκεμβρίου στις διαπραγματεύσεις για το Κλίμα, ελπίζοντας ότι θα καταλήξουν σε μια συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί αύριο.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Wen Jiabao, ο οποίος έφτασε στη Δανέζικη πρωτεύουσα χθες το απόγευμα, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η Σύνοδος θα έχει ένα δίκαιο, λογικό και ισορροπημένο αποτέλεσμα μέσω των κοινών προσπαθειών που θα καταβάλλουν οι ηγέτες.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, δήλωσε ότι «τα νέα από την Κοπεγχάγη δεν είναι καλά».

Η Angela Merkel, ο Gordon Brown, o Nicolas Sarkozy και o Barack Obama είχαν συνομιλήσει σε τηλεδιάσκεψη για 50 λεπτά, για τη Σύνοδο του ΟΗΕ για τη κλιματική αλλαγή.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να μείνουν σε στενή επαφή μέχρι τη συνάντηση τους με τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών στην Κοπεγχάγη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συμμετέχει στη Σύνοδο αύριο στις 18 Δεκεμβρίου.

Στις σημερινές διαπραγματεύσεις, μεταξύ των ομιλητών θα είναι η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, ο Βρετανός πρωθυπουργός Gordon Brown, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Luiz Inacio Lula de Silva και ο Ιρανός πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες που καθοδηγούνται από την Κίνα, απορρίπτουν το προσχέδιο κειμένου που προωθεί η Δανία, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει έλλειψη διαφάνειας.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια