Σύνοδος Κοπεγχάγης: o Γιώργος Παπανδρέου για το Κλίμα

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

papandreou-copenhagen-climate-summitΟ πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρευρέθηκε στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή μαζί με περίπου 120 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».

Με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο πρωθυπουργός προήδρευσε στη συνεδρίαση των σοσιαλιστών ηγετών, για να οριστικοποιήσουν τις προτάσεις της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την Κλιματική Αλλαγή.

Σήμερα 17 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Διάσκεψη του ΟΗΕ και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει μια σειρά διμερών επαφών με ξένους ηγέτες.

Το αντικείμενο διαπραγμάτευσης της Συνόδου, είναι η επίτευξη μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η  οποία θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο που λήγει το 2012.

Ο εκτελεστικός γραμματέας της της UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change) Iβο ντε Μπόερ, εκτιμά ότι τα στοιχεία που θα καθορίσουν την επιτυχία της εν λόγω συνόδου  αφορούν:

-Tο βαθμό δέσμευσης των αναπτυγμένων χωρών για συγκεκριμένους στόχους μείωσης των ρύπων που παράγουν.

-Tο βαθμό που σημαντικές και αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, θα δεσμευθούν στο να περιορίσουν την ανάπτυξη των ρύπων τους.

-Tο εάν θα συμφωνηθούν οι μηχανισμοί χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών για να μειώσουν τους ρύπους τους.

-Tο εάν θα συμφωνηθούν ο τρόπος και οι θεσμοί διαχείρισης των μηχανισμών αυτών.

Σχόλια