ΧΥΤΥ: σε Γραμματικό και Κερατέα θα λειτουργήσουν μετά από 4 χρόνια

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

xyty-grammatiko-kerateaΜετά από 4 χρόνια θα λειτουργήσουν οι Χώροι οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε Γραμματικό και Κερατέα, ενώ προγραμματίζεται να ανοίξουν μέσα στον επόμενο χρόνο να ανοίξουν και οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στις ίδιες περιοχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων θα ισχύσει  θα ισχύσει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός του 2003, ο οποίος επικαιροποιήθηκε το 2006.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη είχε ανακοινώσει τον περασμένο Οκτώβριο ότι στο Γραμματικό θα δημιουργηθεί ΧΥΤΥ.

Επίσης, υπολογίζεται ότι οι ΧΥΤΥ θα δημιουργηθούν μετά τουλάχιστον 4 χρόνια, όταν θα έχουν κατασκευαστεί τα τέσσερα εργοστάσια Σύμμεικτων Απορριμμάτων σε Γραμματικό, Κερατέα, Φυλή και Άνω Λιόσια.

Η καύση δεν προκρίνεται ως λύση επειδή δεν υπάρχει στον Περιφερειακό Σχεδιασμό και επειδή δεν υπάρχει χρόνος για την εξεύρεση κατάλληλων χώρων.

Αν δεν υλοποιηθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός του 2003, θα χαθούν 250 εκατομμύρια από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε.

Σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, το 2010 δεν πρέπει να θάβεται πάνω από το 75% των οργανικών απορριμμάτων, με βάση την ποσότητα που παραγόταν το 1995.

Σχόλια