Κοπεγχάγη: κρίσιμες ώρες για τις διαπραγματεύσεις

0
3

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

copenhagen-summit-climate-negotiationsΤρεις ημέρες πριν τη λήξη των διαπραγματεύσεων για το Κλίμα στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και δεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος σημαντική.

Το χάσμα μεταξύ των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών παραμένει και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Ban Ki-moon, απηύθυνε έκκληση προς τους ηγέτες να «βρουν μια συμβιβαστική λύση» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Είναι η τελευταία ευκαιρία για τη σωτηρία του πλανήτη. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Καλώ τους ηγέτες να πάρουν τώρα αποφάσεις και να βρουν μια συμβιβαστική λύση, δήλωσε ο Ban Ki-moon.

Τα βασικότερα προβλήματα που υπάρχουν στη εν λόγω σύνοδο αφορούν τα ποσοστά της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη κλιματική αλλαγή.

Από την πλευρά τους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος.

Ο Βρετανός Γραμματέας για τη Κλιματική Αλλαγή, Ed Miliband καθώς και ο πρωθυπουργός Gordon Brown δήλωσαν ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μια δεσμευτική συμφωνία για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη.

«Τρία χρόνια προσπαθώ να βρεθούν όλοι μαζί οι ηγέτες μαζί και να συζητήσουν. Θα πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί και να βρούμε μια συμβιβαστική λύση. Κανείς δεν θα πάρει αυτά που ζητάει», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ban Ki-moon.

Μέχρι στιγμής, το μόνο κείμενο που έχει παρουσιαστεί είναι ένα προσχέδιο συμφωνίας, στο οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά σε αριθμητικό στόχο ως προς τις μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αλλά ούτε και ως προς τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών.

Στην Κοπεγχάγη θα βρεθεί σήμερα 16 Δεκεμβρίου ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια