Σύνοδος Κοπεγχάγης: παραιτήθηκε η Connie Hedegaard

0
2

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

connie-hedegaard-resigned-president-climate-summitΠαραιτήθηκε η πρόεδρος της Συνόδου της Κοπεγχάγης, Connie Hedegaard και ανέλαβε ο πρωθυπουργός της Δανίας Lars Lokke Rasmussen, ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Κλίμα.

«Με τόσους πολλούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που έχουν φτάσει στη Κοπεγχάγη, το πρέπον είναι να προεδρεύσει ο πρωθυπουργός της Δανίας στις τελικές διαπραγματεύσεις για το Κλίμα», δήλωσε η Connie Hedegaard, απευθυνόμενη στους 192 εκπροσώπους κρατών που παίρνουν μέρος στη Σύνοδο.

«Ωστόσο ο πρωθυπουργός με όρισε ειδική εκπρόσωπο και θα συνεχίσω τις διαπραγματεύσεις με τους συναδέλφους μου», πρόσθεσε η υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Δανίας, Connie Hedegaard.

Σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν από την προηγούμενη εβδομάδα, η Hedegaard δεν ήταν ικανοποιημένη με το περιεχόμενο του προσχέδιου συμφωνίας που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο και φημολογούνταν ότι θα αναλάβει την προεδρία ο Δανός πρωθυπουργός για να προωθήσει το εν λόγω έγγραφο.

Από την πλευρά της, η Hedegaard δήλωσε ότι η αντικατάσταση της είναι διαδικαστικό θέμα.

«Περίπου 115 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο (COP15) για την επίτευξη μιας δεσμευτικής συμφωνίας για τη κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Δανός πρωθυπουργός.

Οι εκπρόσωποι των αφρικανικών χωρών, τις προηγούμενες μέρες κατηγόρησαν τη Δανία ότι υπονομεύει τις συζητήσεις για το Κλίμα και το εν λόγω προσχέδιο που παρουσίασε η χώρα ευνοεί τις πλούσιες χώρες.

Σχόλια